Praz cu masline (1)
Ingrediente: 4-5 fire de praz, 150-200 g masline, 2-3 cepe mijlocii, ulei 150-200 ml, o lamaie mica, suc de rosii sau bulion, sare, piper, verdeata.
Se curata si se taie prazul in bucati de 3-4 cm, ceapa se taie solzi si se calesc impreuna in ulei. Se adauga un pahar cu apa si se lasa sa fiarba inabusit. Dupa ce prazul si ceapa se inmoaie, se pune bulionul sau sucul de rosii, potrivindu-se totodata de sare si piper. In ultimele 5 minute ale fierberii se adauga maslinele. Separat, se curata lamaia de coaja cu razatoarea mica si se taie in felii care se asaza deasupra, la ultimele clocote inainte de a se inchide focul. Se consuma cald.
Ciuperci cu maioneza (2)
Ingrediente: doua cutii de ciuperci, 200 ml ulei, 50 g amidon la plic, sare, piper, 5-6 catei de usturoi, zeama de la o jumatate de lamaie, o lingurita de mustar, un gogosar in otet.
Se fierbe amidonul in 200 ml de apa, dupa care se freaca cu ulei, adaugandu-se mustarul si zeama de lamaie, in pas cu formarea maionezei. Ciupercile se vor scurge bine, poate chiar intr-un prosop, dupa care se toarna peste amestec. Se pun sarea si piperul dupa gust. Se zdrobesc cateii de usturoi si se presara impreuna cu verdeata, dupa care se amesteca bine intreaga compozitie. Se orneaza cu verdeata si gogosari.
Mere coapte (3)
Ingrediente: un kg de mere, 3 linguri dulceata de visine, 3 linguri de miere, scortisoara, cuisoare, unt vegetal sau margarina.
Merele se spala, se scot samburii si se inteapa cu cutitul din loc in loc. Se asaza intr-o tava cu putina apa si se pun in fiecare mar un cubulet de margarina sau unt, cuisoare si o lingura de dulceata sau de miere, apoi se presara putina scotisoara. Se pun in cuptorul incins pentru o jumatate de ora.
File de peste pe pat de orez (4)
Ingrediente: un kg de file de peste (crap sau peste oceanic, macrou, cod), o jumatate de ceasca de ulei, o lamaie, doi catei de usturoi, o lingurita mustar, sare, piper, oregano, o cana si jumatate de orez, o ceapa, 100 ml de smantana, o telina mica.
Uleiul, zeama de lamaie, mustarul si usturoiul zdrobit, impreuna cu sarea, piperul si oregano se amesteca si se toarna peste peste. Se pune in frigider o ora, la marinat, apoi se poate adauga si putin vin alb. Se fierbe orezul in apa cu sare, cat sa ramana bobul mai tare. Se caleste ceapa in 3-4 linguri de ulei, se adauga o telina mica taiata marunt, se presara orezul si se amesteca, apoi se adauga smantana si putina boia dulce. Se asaza compozitia intr-o tava, se pune pestele deasupra, se toarna si zeama de la marinata si se lasa la cuptor circa 30 de minute.