Mergi direct la conținut »
VIDEO |”Mama Florilor din București
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO |”Mama Florilor din București”. Pintileasa e angajată de 50 de ani la ADP și-a lucrat cu 15 primari!

Ziarul Libertatea vă prezintă incredibila poveste a femeii care a adus pe lume 35 de milioane de „copii”, într-o jumătate de secol, supranumită de toți ”Mama Florilor din București”

De Radu Țuțulan,

Câți dintre cei care au vizitat Bucureștiul, în ultimii 50 de ani, nu au admirat, oare, florile ce dau culoare bulevardelor, trotuarelor, parcurilor sau aleilor, și care dau orașului un aer de capitală Europeană? Iar Sectorul 6, chiar dacă a suferit, de multe ori, din cauza infrastructurii rutiere, a blocurilor vechi, sau a lipsei spațiilor verzi, întotdeauna s-a putut lăuda cu sute de mii de flori magnifice, covoare de petale colorate menite să lumineze privirea trecătorilor. Iar asta se datorează Mamei Florilor, adică Elenei Pintileasa, cea care de o jumătate de secol dă viață florilor ornamentale din Sectorul 6.

Elena Pintileasa este supranumită mama florilor din Bucureşti fiindcă de 50 de ani se ocupă de plantele decorative

Elena Pintileasa este supranumită mama florilor din Bucureşti fiindcă de 50 de ani se ocupă de plantele decorative

”Aveam 15 ani când am ajuns aici, la serele ADP Sector 6. Îmi plăceau florile, mi-au plăcut dintotdeauna. Din 1968 lucrez aici, de mai multe ori mi s-a zis că atunci când spui sere, spui Elena Pintileasa. Apropiații îmi zic Mama Florilor, pentru că le plantez, le îngrijesc și le cresc ca pe copiii mei. Daca ele suferă, sufăr și eu, mă doare și pe mine”, își începe femeia povestea.

Elena Pintileasa se asigură că fiecare floare se dezvoltă corespunzător

Elena Pintileasa se asigură că fiecare floare se dezvoltă corespunzător

Practic, aproape întreaga sa viață se identifică cu florile și serele din Sectorul 6. Aceasta recunoaște că a petrecut mai mult timp printre flori, plivind și îngrijindu-se de acestea, decât cu propria familie. Pentru că în fiecare floare este ca propriul său copil și a vrut să aducă pe lume cât mai mulți copii, având grijă de fiecare să crească mare și frumos.

”Printre flori mă simt minunat, ca un nou-născut. Le îngrijesc, le vorbesc, le mângâi, dacă se îmbolnăvesc le tratez. Ei sunt copiii mei, pe care îi iubesc așa cum orice mamă își iubește pruncul. Au fost ani în care am adus pe lume chiar și un milion și jumătate de flori, dar să zicem că, în medie, au fost cam 700 de mii flori în fiecare an. Înmulțiți cu 50 de ani și așa veți afla câți copii am”, spune Elena Pintileasa râzând.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 
În cele 6 sere administrate de Elena Pintileasa sunt sute de mii de flori

În cele 6 sere administrate de Elena Pintileasa sunt sute de mii de flori

De dimineața până noaptea este printre flori, la sere. Deși sunt 18 angajați care se ocupă de bunul mers al serelor ADP Sector 6, Elena Pintileasa verifică zilnic cum sunt udate plantele, dacă au căldură, în ce vase sunt puse, cum e pământul, dacă au crescut suficient. Chiar în timpul interviului acordat Libertatea.ro, a observat că una dintre angajate nu uda cum ar trebui o floare.

”Nu așa se udă! Nu cu furtunul, pentru că apa e prea rece/ Trebuie cu picurătoarea, pentru ca picătura de apă să fie mai mică și să se încălzească până ajunge pe plantă. Ție ți-ar conveni dacă cineva ar da cu jetul de apă rece pe tine?”, o întreabă plină de supărare pe cea care stropea plantele, așa cu o fac majoritatea, cu furtunul.
Recunoaște că este ”cea mai a dracu șefă”, pentru că iubește florile și vrea să le fie bine și de aceea este atentă la tot ceea ce fac angajații. Deși are aproape 65 de ani, are o energie debordantă și nu stă aproape deloc jos. Mai mereu este îmbrăcată sport, cu pulover, blugi, o vestă care să îi țină cald la spate și adidași comozi în picioare, ca să poată merge în voie.
Este supărată-foc pe cei de la RADET, care aproape în fiecare an au oprit căldura din cauza avariilor la rețeaua de termoficare. Și, rămase în frig ore bune, o parte dintre flori s-au ofilit și au murit.
”Aproape în fiecare an îmi fac cei de la RADET câte o surpriză din asta. Mi s-a rupt sufletul anul trecut când, din cauza unei avarii, au oprit căldura aproape 36 de ore. Am improvizat sobe, am adus aeroterme de acasă, am reușit să salvăm majoritatea florilor, dar plantele tinere nu au rezistat și au murit. Nici nu vreți să știți ce scandal am făcut! Pentru că noi plătim la zi toate facturile, dar RADET nu e înstare să ne asigure căldura necesară”, zice Elena Pintileasa, revoltată pe compania de termoficare a Capitalei.
Sobă cumpărată de Mama Florilor pentru a încălzi plantele atunci când RADET opreşte căldura

Sobă cumpărată de Mama Florilor pentru a încălzi plantele atunci când RADET opreşte căldura

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 
Pentru a preveni o situație similară, a cumpărat mai multe sobe de teracotă, de mari dimensiuni, pe lemne, pe care le-a montat în sere. Astfel, dacă RADET va opri furnizarea de energie termică, va face focul în sobă și va putea menține temperatua optimă pentru plante.
Anul acesta vor fi plantate în Sectorul 6 între 700 și 800 de mii de flori decorative. Toate sunt acum în plin proces de creștere în serele ADP, iar la primăvară încep operațiunile de sădire a acestora în parcuri și pe bulevarde.
”Sunt fericită pentru că actualului primar îi plac foarte mult florile. În trecut, ajungeam să arunc și jumătate dintre plantele crescute aici, pentru că fostul edil nu dorea să le planteze, dar anul trecut, de exemplu, le-am plantat pe toate. Iar anul acesta, fiindcă domnului primar îi plac begoniile, o să plantăm aproximativ 300 de begonii în Sectorul 6”, spune extrem de încântată, Mama Florilor
A schimbat 7 primari înainte de Revoluție. Iar după căderea comunismului a fost subordonată altor 6 edili. Toți au vizitat serele de care aceasta are grijă și toți au comandat de aici flori pentru a decora birourile primăriei și ale instituțiilor din subordinea acesteia. Pentru Elena Pintileasa florile nu au nici culoare politică, nici mireasmă de înavuțire. E modul prin care aceasta aduce un zâmbet pe chipul cenușiu al Bucureștiului, trasând linii colorate cu parfum de primăvară printre blocuri, pe deasupra asfaltului sau prin parcuri.
Close
Închide
  Close