Mergi direct la conținut »
"Mâna criminală" din Parlament se întoarce. PSD a votat de două ori legea privind spălarea banilor, doar ca ea să treacă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > "Mâna criminală" din Parlament se întoarce. PSD a votat de două ori legea privind spălarea banilor, doar ca ea să treacă

„Mâna criminală” din Parlament se întoarce. PSD a votat de două ori legea privind spălarea banilor, doar ca ea să treacă

"Mâna criminală" din Parlament se întoarce. Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor, criticată de societatea civilă, a fost adoptată cu scandal, asta deși legea a fost respinsă inițial. PSD a apelat la un vechi truc: reluarea votului până iese numărul necesar de voturi, dând vina pe sistemul electronic de vot.

De Sorina Ionaşc,

PSD a făcut tot posibilul pentru ca legea să treacă.

Pasul 1 – Legea a fost respinsă

Potrivit datelor oficiale privind votul electronic, la ora 12:36 erau prezenți 136 de deputați PSD prezenți la vot. Adunat cu sprijinul ALDE, legea nu a avut suficiente voturi pentru a fi adoptată: doar 163, fiind necesare 165.

Pasul 2 – Reluarea votului

Ca atare, atât vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, cât și liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, au invocat o eroare a sistemului și au cerut reluarea votului. În argumentația lor, au fost social-democrați cărora nu li s-a înregistrat votul, deși s-au pronunțat „pentru”.

La a doua rundă, legea a fost adoptată cu 170 de voturi în favoarea ei.

Acuzațiile

Opoziția a acuzat PSD că a făcut un abuz și că vor ataca la Curtea Constituțională legea adoptată.

„Dictatura PSD-ALDE nu are limite”, a spus liderul PNL, Raluca Turcan.

„E o formă de golănie politică”, a adăugat și deputatul PMP Robert Turcescu.

„Încă o dovadă că pentru PSD nu există normă. E o sfidare la adresa întregii societăți. Oamenii ăștia pot confisca și pot mutila proceduri parlamentare. Votul de astăzi este diabolic!”, a completat liderul PMP, Eugen Tomac.

Scrisoarea trimisă de Gheorghe Dincă părinţilor Alexandrei
Recomandări

Scrisoarea trimisă de Gheorghe Dincă părinţilor Alexandrei

Explicațiile 

Liderul deputaților PSD susține că mai mulți colegi de-ai săi ar fi votat pentru ca legea să fie adoptată, dar votul lor nu a fost înregistrat.

„Știu exact câți oameni am în sală și erau neconcordanțe. Aveam 143 de deputați prezenți de la PSD.

Golani și iresponsabili sunt cei din Opoziție, d-aia i-au trimis românii aici, să huiduie și să facă scandal? Și-au bătut joc, au fost ipocriți”, a precizat Daniel Suciu, după ședința de plen.

Culisele PSD

Datele oficiale înregistrate de sistemul electronic de vot arată că, la momentul primului vot, la ora 12:35, erau 136 de deputați PSD prezenți, dintre care 134 au votat „pentru”.
Reluarea votului a fost la ora 12:50, când în sală erau înregistrați 142 de deputați PSD, dintre care au votat 141 în favoarea legii.
Între cele două momente, Daniel Suciu și Cătălin Rădulescu le cereau deputaților PSD „neascultători” să voteze pentru lege. Astfel, au fost aduși în sala de plen câțiva social-democrați, aflați pe hol, iar alții care s-au abținut de la vot prima dată, au votat „pentru” la runda a doua.
Pe lista pesediștilor care s-au răzgândit și au întors votul: Gabriel Petrea, Alexandru Rotaru, Marcel Ciolacu, Liviu Pleșoianu, Mihăiță Vîrză. Lor li se adaugă deputații minorităților naționale Venera Popescu și Gabriel Zisopol și deputatul ALDE Alexandru Băișanu.

Pasul 6 – Mâna criminală

În februarie 2017, o lege inițiată de Liviu Dragnea a picat la vot final în Camera Deputaților. Votul s-a reluat, a picat din nou, așa că social-democrații au dat vina pe sistemul electronic de vot, iar Liviu Dragnea a invocat atunci „o mână criminală”.
Eu am cerut secretarului general să facă o revizuire completă, o revizuire serioasă, pentru că după vot mai mulți colegi le-au spus celor din staff-ul tehnic că există o consolă întreagă în care tot timpul sunt probleme la vot. Îmi pare rău că s-a ajuns la situația asta. S-ar putea să fie tot o mână criminală sau .. aceeași”, a spus acum Liviu Dragnea.

Îngrijorările societății civile

Peste 40 de ONG-uri și-au exprimat public nemulțumirea legată de legea privind combaterea spălării banilor, explicând că le este afectată activitatea. Mai exact, acestea ar urma să fie obligate să raporteze lista de beneficiari în 30 de zile. Beneficiarii, în cazul unor asociații non-guvernamentale, sunt fie persoane fără adăpost care nu pot fi identificate, fie victime sub protecția anonimatului.
Nu înțeleg de ce. Bănuiesc că sunt ONG-uri de bună credință care desfășoară activități legale și transparente și nu au nimic de ascuns. De ce e supărarea asta? Este o prevedere care spune că, dacă nu pot fi idententificate aceste persoane, se face precizarea domeniilor sau categoriilor sociale, a spus Liviu Dragnea.
Close
Închide
  Close