MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Lupășteanu

Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre. Decizia nu este definitivă

Distribuie

Instanța supremă a decis miercuri înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive în cazul lui Radu Mazăre și a emis pe numele acestuia primul mandat internațional de arestare. 

Astfel, judecătorul și-a însușit solicitarea procurorilor DNA, a admis toate argumentele invocate de acuzare și a decis că se impune arestarea preventivă a fostlui edil la momentul capturării sale.

Decizia nu este definitivă si poate fi contestată la un compelt de 5 judecători.

Procurorii DNA l-au acuzat miercuri pe Radu Mazăre de atitudine sfidătoare la adresa justiţiei şi a instantei supreme după ce acesta a plecat recent în Madagascar.

Odată ajuns în insulă, Radu Mazăre a cerut azil politic. Acum procurorii DNA cer înlocuirea măsurii preventive pe care fostul edil o avea cu cea a arestului şi emiterea unui mandat internaţional de arestare. La termenul de miercuri al procesului în care e judecat alături de Sorin Strutinsky, procurorul DNA a spus:

„Cererea de înlocuire întemeiată pe sesizarea organului de.supraveghere urmare a încălcării a graficului de prezentare. Solicităm arestarea preventivă. Inculpatul nu şi-a îndeplinit obligaţia. Această atitudine dovedeşte cu prisosinţă reaua credinţă. El nu este într-o imposibilitate obiectivă de a se prezenţa la cercetarea judecătorească. Atitudinea echivalează cu o sfidare a instanţei şi o sfidare a justiţiei din România. Suntem martorii unui adevărat curent în rândul anumitor persoane care au anumite posibilităţi materiale care le permit să sfideze instanţa.

Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat în opt dosare penale. DNA Constanţa îl are ca suspect în patru dosare penale. Îmi aduc perfectă aminte în martie 2016 că a spus că este în imposibilittaea asigurării existenţei, depunând un contract de muncă în Egipt. la momentul respectiv am susţinut că demersul e neserios. Iată că acum a cerut azil politic. În mod evident acesta se sustrage cercetării judecătoreşti. Sunt mai multe situaţii de acest gen. Admiteţi cererea şi înlocuiţi măsură cu arestarea preventivă”.

Radu Mazăre a fugit în Madagascar de Crăciun. Fostul primar al Constanței și-a pus în aplicare planurile mai vechi și, potrivit unor apropiați, se pregătește de o mai lunga ședere în insula din Oceanul Indian. În Madagascar, fostul primar al Constanței are un complex de bungalouri.

În primăvara anului 2012, în vremea când era primar al Constanței, Radu Mazăre a mers în vacanță în Madagascar, iar la întoarcere s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit acolo, dar și de oportunitățile de afaceri. Drept urmare, a luat decizia de a concesiona de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, un teren. Mai exact, era vorba de 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care a plătit, potrivit declarației sale la momentul revenirii în țară, 1 euro pe metru pătrat.

În faza de judecată, Radu Mazăre are patru dosare, între care două la ICCJ, instanţă care a fost sesizată de oamenii legii cu privire la plecarea fostului primar al Constanţei.

Citește mai multe despre Radu Mazăre, DNA - Direcția Națională Anticorupție și Madagascar pe Libertatea.

Comentarii