MENIU CAUTĂ
01 Oct. 2001 21:00

Manelisti zambitori si primari glaciali

Distribuie

Folosirea cartilor de vizita este un fapt banal. O discutie este, de regula, marcata de un schimb amabil de numere de telefon asternute pe micutul dreptunghi de carton.
Gest perfect normal, civilizat, cu nimic iesit din comun. Insa, in anumite cazuri, dupa un asemenea schimb, surpriza nu se lasa asteptata. Si asta pentru ca imaginatia debordanta a unora dintre posesorii de carti de vizita este folosita la maximum. Daca unele persoane prefera stilul sobru – un nume si un numar de telefon, tiparite discret pe un fond uni – altii cad in extrema opusa. Le place sa iasa in fata. Sa se faca cunoscuti. De aceea, micile cartonase care ii reprezinta sunt colorate si incarcate cu desene sugestive care nu lasa nici un dubiu asupra indeletnicirii care asigura traiul respectivului personaj.
Lansata, se pare, de fostul primar al sectorului 6, Nicolae Vrabiescu, moda cartilor de vizita cu fotografie a „prins teren”. De pe cartonasul alb, pe care functia detinuta in acel moment este scrisa in patru limbi, fostul edil priveste glacial catre cel care a avut privilegiul sa obtina numarul sau de telefon. Controversatul Viorel Lis si-a personificat bucatica de carton, imbracata in celuloid, cu figura sa bonoma si zambitoare. A adaugat o adresa si un numar. De fix. Nici cantaretii nu se lasa mai prejos. De exemplu, cunoscutul interpret Cornel Zidaru s-a imprimat pe cartea de vizita, colorata in galben, stand cu piciorul pe un calculator, copiind parca modelul oferit de vanatorii care se pozeaza cu trofeul impuscat. Din maini nu ii putea lipsi chitara electrica pe care o pune pe umar ori de cate ori este chemat sa cante. Grafica vrea sa sublinieze faptul ca este „solist instrumentist + compozitor si orchestrator piese muzicale in sistem PC”. Octavian, un manelist apreciat, zambeste smechereste dintr-un colt al hartiei plasticate. Deasupra numarului sau de mobil sta scris, cu litere de-o schioapa, doar „Octavian”. Alt Octavian, dar Teodorescu, liderul „grupului” de o persoana – Octave, a decis ca intreaga sa carte de vizita sa arate ca o vedere. Cu chipul sau. Rockerul, atunci pletos si cu barba, ocupa integral o fata a cartonului. Pe verso sunt datele de care cineva s-ar folosi in cazul in care ar dori sa il contacteze.
Un lucru este clar: de pe cartile de vizita, cantaretii, manelisti sau nu, rad sau zambesc. Au si de ce. Primarii sunt sobri. Glaciali. Asa le sta bine. Zic ei.
Peticul de carton tradeaza personalitatea
„Exista reguli in ceea ce priveste design-ul cartilor de vizita. Simplul fapt ca o carte de vizita este mult mai simpla sau mai incarcata decat una standard poate indica o persoana nonconformista, careia nu ii place sa respecte regulile si care doreste sa iasa in evidenta fie prin simplitate, fie prin originalitate. Simplitatea poate fi expresia unei stime de sine scazute, a unei persoane retinute sau a unei persoane cu o acceptare de sine foarte inalta, care considera ca prenumele spune totul. Faptul ca cineva tine sa ii apara fotografia, mai mult sau mai putin stilizata si colorata, poate indica incredere in sine si dorinta de a se pune in valoare. Vor sa atraga atentia celor din jur. In general, design-ul unei carti de vizita este nu numai o expresie a personalitatii, ci tine si de nivelul de educatie al acestei persoane. Cartile de vizita pot fi considerate un indicator al imaginii de sine”, explica psihologul Cosmina Noaghea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii