MENIU CAUTĂ

Manifestații violente în mai multe orașe din Franța după victoria lui Macron

Distribuie

În Franța, noaptea de duminică nu a fost marcată doar de victoria lui Emmanuel Macron în turul doi al alegerilor, ci și de o serie de violențe și manifestații anticapitaliste în principalele orașe, scrie

În Paris, polițiștii au reținut 141 de persoane în urma manifestațiilor violente din cursul nopții. Forțele de ordine au fost obligate să folosească gaze lacrimogene pentru a reuși să restabilească ordinea. Autoritățile au anunțat că nouă persoane au rămas în arest, principalele acuzații fiind de vandalism, după ce mai mulți manifestanți mascați au distrus materiale alectorale ale lui Macron.

Pe lângă Paris, au avut loc manifestații violente în orașe precum Nantes şi Grenoble,anunță AP.

La Nantes, câteva sute de persoane au ieșit în stradă și au cerut demisia lui Emmanuel Macron, la doar câteva ore după ce acesta a fost ales președinte. Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene după ce mai mulți manifestanți au aruncat cu diverse obiecte în ei. Cinci persoane au fost reţinute, a precizat o sursă din cadrul poliţiei.

De asemenea, un polițist a fost rănit la o mână și o fotografă a suferit răni ușoare după ce a fost lovită de expălozia unei grenade asurzitoare.

Manifestații au avut loc și la Lyon, unde în jur de 300 de persoane au ieșit în stradă nemulțumiți de victoria lui Macron. ”Antifascişti şi anticapitalişti”, ”împotriva lui Macron şi a capitalului, lupta socială”, ”îi luăm pe aceiaşi o luăm de la cap, ce hazliu”, erau unele dintre mesajele afișate de aceștia.

La Grenoble, forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa cei în jur de 350 de militanți care s-au adunat în fața prefecturii.

Manifestații mult mia mici, dar tot violente au avut loc la Strasbourg, Poitiers și Tours.

 

Citește mai multe despre Alegeri, Franța, macron și violențe pe Libertatea.

Comentarii