Mergi direct la conținut »
Mareșalul Ion Antonescu, condamnat la moarte pentru crime de război
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Mareșalul Ion Antonescu, condamnat la moarte pentru crime de război

Mareșalul Ion Antonescu, condamnat la moarte pentru crime de război

Mareșalul Ion Antonescu este un personaj istoric controversat, condamnat la moarte pentru crime de război, în mai 1946, și executat două săptămâni mai târziu, la închisoarea Jilava.

A fost șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și conducător al Statului.

Antonescu l-a constrâns pe regale Carol al II-lea să abdice în favoarea principelui moștenitor Mihai și a condus fără sprijinul partidelor democrate, formând un guvern alături de Mişcarea Legionară. După îndepărtarea legionarilor, în ianuarie 1941, instaurează un regim autoritar și decide intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei (Germania, Italia, Japonia).

După ce soarta războiului a fost întoarsă la Stalingrad, Antonescu a fost demis de la conducerea statului, în 23 august 1944, de regele Mihai, printr-o lovitură de palat. A fost arestat și predat comuniștilor, iar în mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de război, fiind acuzat că a ordonat asasinarea şi deportarea în Transnistria a zeci de mii de evrei.

Close
Închide
  Close