Mergi direct la conținut »
Alegeri în Franța | Marine Le Pen a plagiat un discurs susținut de Francois Fillon - VIDEO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Alegeri în Franța | Marine Le Pen a plagiat un discurs susținut de Francois Fillon – VIDEO

Candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale din Franța este acuzată că a plagiat un discurs pe care fostul rival Francois Fillon l-a susținut în urmă cu doar câteva săptămâni, relatează AFP și BBC News.

Asemănările dintre discursul susținut de Marine Le Pen și cel al lui Francois Fillon au fost scoase în evidență de Ridicule TV, un canal realizat inițial de susținătorii lui Francois Fillon pentru a-l ataca pe Emmanuel Macron, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Astfel, Ridicule TV arată că Marine Le Pen a plagiat discursul lui Fillon “cuvânt cu cuvânt”, așa că a montat un filmuleț în care cei doi politicieni vorbesc în același timp, pentru a scoate în evidență asemănările izbitoare.

La 15 aprilie, Francois Fillon, care a fost candiatul dreptei la alegerile prezidențiale, a lăudat în discursul său ”frontierele terestre: Pireneii mai întâi, care angajează Franţa în acest imes ansamblu care este lumea hispanică şi latină. Există frontiera Alpilor, către Italia sora noastră şi dincolo de ea Europa Centrală, balcanică şi orientală”.

La 1 mai, în timpul unui miting, Marine Le Pen a pronunţat aceleaşi fraze, aproape cuvânt cu cuvânt. Nu sunt singurele pasaje din discursul lui Fillon pe care Marine Le Pen le-a folosit.

”Dacă ni se învaţă limba, cu mare preţ, în Argentina sau în Polonia, dacă există liste de aşteptare pentru înscriere la Alianţa franceză din Shanghai, Tokyo şi (Ciudad de) Mexico sau la liceul francez din Rabat sau de la Roma, dacă Parisul este prima destinaţie turistică mondială este pentru că Franţa este altceva şi mai bine decât o putere industrială, agricolă sau militară”.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

În ciuda asemănărilor, vicepreședintele Frontului Național Florian Philippot a afirmat că este vorba, de fapt, despre ”o aruncătură cu ochiul asumată a unui pasaj care atinge dintr-un discurs despre Franţa” din partea ”unei candidate a unităţii care arată că nu este sectară”.

Totodată, managerul campaniei lui Le Pen a respins acuzațiile de plagiat și a spus că discursul a fost într-un fel un omagiu adus lui Fillon, care a fost “apreciat” de susținorii lui.

Sondajele arată că Emmanuel Macron va deveni președintele Franței

Acuzațiile de plagiat apar cu doar câteva zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în cadrul căruia francezii vor alege următorul lider – Marine Le Pen sau Emmanuel Macron.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

Sondajele arată că Macron, candidatul de centru, se va impune, fiind creditat cu 59% din voturi.
Potrivit unei anchete „Rolling” publicate luni şi realizate de Ifop-Fiducial pentru Paris Match, CNEWS şi Sud Radio, citată de Reuters, candidatul En Marche! (centru) pierde un punct procentual de la raportul precedent, de pe 28 aprilie, iar candidata Frontului Naţional (extrema dreaptă) câştigă unul.

Ancheta a fost realizată online, în perioada 27 aprilie-1 mai, pe un eşantion de 1.385 de persoane înscrise pe listele electorale, selecţionate dintr-un eşantion de 1.500 de persoane reprezentativ pentru populaţia franceză majoră.


Citește și:

Close
Închide
  Close