De Monica Stan,

Au trecut deja cinci luni de la ultima operație pe care a suferit-o Măriuca, fetița din comuna Ionești, județul Vâlcea, a cărei poveste v-am relatat-o în urmă cu jumătate de an în paginile ziarului Libertatea. Mama copilei spune că față de celelalte două intervenții anterioare, aceasta din urmă a fost cea mai ușoară.

“Acum îmi este ușor să spun asta, dar atunci când a avut loc operația probabil că aș fi spus cu totul altceva. Ră- mân totuși la părerea că operația de pe 4 aprilie 2016, atunci când medicii italieni i-au scos tumoarea de la rinichi şi i-au secţionat vena cavă pentru a-i scoate cheagul de sânge de la inimă, a fost cea mai complicată. Cele 6-7 ore în care am aşteptat atunci să iasă din sală au fost, de departe, cele mai lungi şi mai grele din viaţa noastră. Acum însă suntem în sfârșit liniștiți și sperăm să rămânem așa multă vreme de acum înainte”, spune Daniela, mama copilei care peste puțin timp va împlini 9 ani.

Calvarul a început în ianuarie 2016, cu doar două luni înainte ca Măriuca să împlinească 7 ani.

Medicii au descoperit în abdomenul ei o formaţiune de aproximativ 17 cm. Nu au știut exact cu ce se confruntă și, pentru a fi siguri, i-au recomandat să facă o tomografie computerizată. Rezultatul avea să arate că micuţa suferea de cancer.

Investigațiile amănunţite făcute la Bucureşti au confirmat faptul că formaţiunea din burtica fetei era, de fapt, o tumoare pe rinichi. A început imediat curele de citostatice premergătoare intervenției chirurgicale prin care medicii își propuseseră să îndepărteze tumoarea.

Trei intervenții chirurgicale în decursul unui an

În scurt timp însă, o nouă tomografie scotea la iveală faptul că un cheag de sânge de 11 centimetri migrase spre inimă, în atriul drept, motiv pentru care operația nu s-a mai putut face la noi în țară.

Astfel, cu ajutorul formularului 112, copila a ajuns la o clinică din Milano, Italia, unde a fost supusă unei ample intervenții chirurgicale. După ce s-a întors în țară, o bună perioadă totul a fost bine. Însă după câ- teva luni, boala a recidivat cu metastaze la plămâni şi la ficat, motiv pentru care mama a trimis din nou dosarul copilei la o clinică din Roma. În scurt timp, Măriuca a plecat spre Italia, împreună cu părinții ei. A făcut câteva ședințe de chimioterapie și radioterapie, apoi a fost supusă unui transplant de celule stem obţinute chiar din sângele ei. În urma întregului tratament, mare parte din nodulii de la plămâni au dispărut, dar cei de pe ficat, nu.

Din acest motiv, medicii au hotărât să o mai opereze o dată, în încercarea de a-i scoate tumorile ce-i invadaseră ficatul. Și de data aceasta intervenția a decurs foarte bine, chirurgul fiind extrem de mulțumit pentru că reușise să extirpe toți nodulii de pe organul fetiței.

Așa cum vă spuneam, au trecut de atunci cinci luni. În tot acest timp starea de sănătate a copilei s-a îmbunătățit considerabil. De când s-a întors acasă, micuța este mai fericită ca niciodată și, mai mult decât atât, este extrem de nerăbdătoare să se întoarcă, la toamnă, la școală.

Până atunci însă, Măriuca va fi nevoită să meargă la control, în Italia, o dată la două luni. “Următorul control este pe 14 februarie, iar biletele de avion ne costă 400 de euro. Și de Crăciun au costat mult, probabil din cauza faptului că erau Sărbă- torile de Iarnă, iar acum s-a nimerit să fie exact de Ziua Îndrăgostiților. Nu ne e ușor deloc, dar trebuie să ajungem acolo, nu avem încotro”, adaugă mama fetiței. Cine doreşte să o ajute pe copila de 9 anișori, poate dona 2 euro printr-un SMS la numărul 8828 cu textul “Maria”.

Pentru sume mai mari puteţi face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'
GSP.RO

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'