Deși a devenit comun, purtatul măștii e încă un fenomen nou nu doar în România, ci în toată Europa. Mulți dintre noi ne-am adaptat, dar nu avem încă experiență pentru toate cele patru anotimpuri. Toamna, de exemplu, cercetătorii avertizează că măștile de față și ploaia nu se împacă deloc.
Motivul principal este că umezeala reduce masiv capacitatea de filtrare a măștii. În plus, umezeala îngreunează și respirația.
Umezeala, poartă de acces pentru patogeni
În general, umezeala nu e recomandată în zona feței, pentru că este un mediu propice pentru dezvoltarea virusurilor și bacteriilor. În cazul pandemiei, mai există un motiv foarte important: măștile umede/ude își pierd capacitatea de filtrare.
E foarte util să oferim sfaturi clare publicului. Măștile trebuie schimbate în mod regulat, în special pe vreme ploioasă, cu umezeală.
Tim Spector, profesor de epidemiologie la Kings College London, pentru The Times:
Recomandările de la OMS, CDC și toate organizațiile de sănătate spun același lucru: măștile umede nu mai trebuie purtate, ci trebuie înlocuite. Organizația națională de sănătate din Marea Britanie, NHS, recomandă chiar schimbarea măștii “dacă se umezește sau dacă ai atins-o”.
Atunci când se umezește, masca începe să fie mai poroasă. Porii mici, care în mod normal ar ține particule cu virusul la distanță, devin mai mari – suficient de mari pentru ca virusul să treacă. Practic, o mască udă devine aproape inutilă.
Pe deasupra, pentru măștile care oferă și protecție electrostatică, este distrus și acest efect (deși majoritatea modelelor nu sunt electrostatice).
O mască umedă e ca o batistă murdară
E un lucru minor, dar de care este important să ținem cont: toate măștile devin vulnerabile când se udă, mai ales cele chirurgicale de unică folosință.
Umezeala face toate măștile de față poroase. Din păcate, cred că publicul nu are prea multă informație pe această temă. Autoritățile ar trebui să ofere indicații clare, mai ales că urmează sezonul ploios. E important să știm că toate măștile trebuie schimbate, dacă se udă, indiferent cât de scumpe sunt.
Karol Sikora, medic oncolog, fost OMS, pentru The Times:
Nu e vorba doar de ploaie, spune și medicul Simon Clarke, profesor de microbiologie la Universitatea din Reading. Orice tip de umezeală (de la transpirație, tuse, respirație sau orice altă sursă) are același efect.
O mască umedă e ca o batistă murdară pe care ți-o pui pe față. Dacă se umezește de la respirația ta sau de la tuse sau strănut e un semn că ar trebui să o schimbi.
Simon Clarke, profesor de microbiologie:
Ce recomandă specialiștii
Nu trebuie vreo soluție deosebită. Cum am văzut de multe ori în această pandemie, gesturile simple (spălatul pe mâini, purtatul de măști) fac o diferență enormă. În acest caz, cea mai bună variantă este să schimbăm masca atunci când se umezește. Ar fi bine, deci, să avem una sau chiar mai multe de rezervă la noi.
Chiar dacă nu se udă, masca trebuie oricum schimbată la 3-4 ore.
Eu mereu mă asigur că am cel puțin o rezervă la mine când ies afară, ca să pot să o schimb pe cea pe care o port, dacă se udă sau dacă o port de prea mult timp.
Simon Clarke:
Pentru a schimba masca în siguranță, mâinile trebuie spălate sau dezinfectate înainte și după atingerea măștii.
Masca trebuie luată de elasticul lateral, nu de partea din față.
Măștile din material textil pot fi refolosite dacă sunt dezinfectate și dacă nu au găuri sau spații între țesături, dar măștile de unică folosință nu trebuie refolosite.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză de încredere și într-un moment în care, din păcate, se practică discreditarea cunoașterii, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare săptămână, mai multe articole în Libertatea, bazate pe descoperiri, studii și cercetări din cele mai diverse domenii.