Cuprins:
Vedem tot mai des în trafic mașini cu emisii zero de CO2, iar acesta este un semn clar că ele câștigă din ce în ce mai mult teren în disputa de la distanță cu autoturismele convenționale. Și asta, în ciuda unei infrastructuri care pare încă nepregătită pe deplin pentru ele.
Dacă ți-ai propus să renunți la clasica dilemă „benzină sau diesel?” și dorești să cumperi o maşină de tip hibrid, hibrid plug-in sau electrică, ar trebui să ții seamă de ceea ce îți vom spune în cele ce urmează.
Ce sunt mașinile cu emisii zero de CO2 și de câte feluri sunt?
Automobilele care nu au nevoie de combustibili pe bază de petrol nu sunt nici pe departe o noutate, însă păreau o adevărata fata morgana în țara noastră.
În ultimii ani, însă, princialii importatori de pe piața autohtonă și-au diversificat oferta, iar în clipa de față nu există showroom în care să nu găsești măcar un model „verde”.
În plus, acestea au devenit și ceva mai accesibile. Guvernul oferă până la circa 10.000 de euro bonusuri cumulate pentru a-i ajuta pe români să-și cumpere o maşină full electric și 4.500 de euro una hibrid plug-in, însăî nu mai mult de 50% din valoarea acesteia.
Autovehiculele hibride și cele electrice au un numitor comun, și anume reprezintă o alternativă viabilă pentru mobilitate urbană în condițiile unor emisii zero de dioxid de carbon. Dar, care sunt diferențele între ele atunci?
Mașinile ecologice sunt de mai multe feluri, și anume:
Mașini hibride
- hibrid cu autonomie extinsă – acest tip de model hibrid este prevăzut cu un motor termic, care este folosit pe post de generator pentru bateria care stochează energia recuperată la frânare. Aceasta poate asista motorul termic în anumite condiții;
- hibrid clasic – este cel mai popular model și folosește o baterie de capacitate medie, care poate oferi o autonomie electrică de până la 10 km;
- plug-in hybrid – aceste modele dispun de un motor pe combustie internă combinat cu motor sau motoare electrice, au o baterie de mare capacitate care se încarcă la priză sau la o stație de încărcare; marele avantaj este ce pot rula în regim 100% electric pe distanțe de 50-60 km.
Mașinile full electric
Mașinile electrice sunt echipate cu unul sau mai multe motoare electrice și rulează exclusiv pe bază de energie electrică. Bateria este de capacitate mare si se poate încărca la priză sau la stațiile de încărcare.
Avantaje mașină hibridă
- Flexibilitate și o autonomie ușor de controlat
- Este silenţioasă
- Consum redus de carburant când funcționează împreună motorul termic cu cel electric
- Cuplu maxim disponibil de la 0 rpm în modul „electric”
- Uşor de manevrat, ideală în traficul urban
- Durată de încărcare mai mică decât la o mașină electrică
- Își păstrează valoarea la revânzare
- Impact redus asupra mediului înconjurător
Dezavantaje mașină hibridă
- Greutate mai mare comparativ cu o mașină convențională
- Este rigidă, ceea ce poate afecta confortul
- Costuri mari de achiziție și de întreținere
Avantaje mașină electrică
- Este silențioasă
- Autonomie de până la 300 km, suficientă pentru o săptămână de condus în oraș
- Cuplu maxim disponibil de la 0 rpm
- Poate fi încărcată și la o priză de acasă
- Potențial de uzură mai mic comparativ cu hibridele
- Costuri mici de întreținere
- Nu este nevoie de taxa auto la înmatriculare
- Costurile de alimentare („un plin” costă sub 100 de lei)
Dezavantaje mașină electrică
- Rețeaua de stații de încărcare nedezvoltată
- Autonomie limitată (iarna, autonomia scade la jumătate)
- Durata de viață a acumulatorului relativ mică
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro