”Marea greșeală în SUA și Europa, din punctul meu de vedere, este că oamenii nu poartă măști”, a declarat Gao Fu, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China (CDC), într-un interviu pentru revista Science, citat de SCMP.
”Virusul este transmis prin mici picături de salivă și prin contact apropiat”, a spus acesta. ”Picăturile joacă un rol foarte important – trebuie să porți o mască, pentru că atunci când vorbești, aceste picături îți vor ieși din gură”, a spus expertul chinez.
Gao a subliniat că masca de protecție va preveni răspândirea virusului de către persoanele care sunt infectate dar nu au simptome sau nu au dezvoltat încă simptomele.
Masca este o obișnuință în China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore sau Hong Kong, printre altele, iar susținătorii acestei metode de protecție spun că răspândirea infecției a fost ținută sub control în aceste locuri inclusiv prin această metodă.
În ultima recomandare, din 22 martie, CDC China spune că oamenii nu au nevoie să poarte măști când sunt în aer liber, dar că trebuie să le poarte în birou, în spațiile comune publice închise, lifturi sau transport în comun.
OMS are altă părere
Sfaturile CDC China intră în conflict cu cele ale omologilor din Europa și SUA și cu cele ale OMS.
În ultima sa recomandare, Organizația Mondială a Sănătății și-a reiterat recomandarea ca oamenii să poarte mască numai în anumite condiții.
”Nu mai purtați măști, dacă nu sunteți bolnavi și dacă nu îngrijiți oameni bolnavi!”, a spus doctorul Mike Ryan, responsabilul pentru situații de urgență al OMS.
Unul dintre argumentele acestei recomandări este și lipsa de echipamente de protecție.
Cea mai mare nevoie de măști o au, în acest moment, medicii și asistentele. Acolo, în spitale, este esențială purtarea măștii, pentru că personalul medical este expus noului coronavirus în fiecare secundă.
Mike Ryan, responsabilul pentru situații de urgență al OMS:
Unii experți mai avertizează și că măștile purtate incorect pot crește șansele de infecție.
Masca începe să prindă în Europa
Între timp însă, câteva state europene au început totuși să dea semne că vor adopta portul măștii.
Luni, oficialii de la Viena au anunțat că toţi austriecii vor fi obligați să poarte măşti când sunt la cumpărături.
Supermarketurile din Austria vor primi măști de protecție, iar fiecare cumpărător va primi câte o mască la intrarea în magazin.
Pe termen mediu, purtarea măştilor va deveni obligatorie în situaţiile în care oamenii intră în contact strâns, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.
Cehii au luat-o înaintea austriecilor și au anunțat încă de săptămâna trecută purtarea obligatorie a măştii sanitare sau a unui mijloc de protecție care să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care ies în spaţiul public.
Marți, și Sofia a anunțat o măsură similară pentru toți bulgarii care se află în spațiul public exterior sau interior.
Problema, atât în Bulgaria, cât și în Cehia, este că măștile de protecție nu mai sunt disponibile, iar când sunt, pot fi cumpărate într-un număr limitat.