MENIU CAUTĂ

Medic legist, revoltat de modificările de la legile Justiţiei. „Să vină şi violatorul la examenul genital”

Distribuie

Medic legist din Slatina, revoltat de modificările la legile Justiţiei. Procurorii şi judecătorii din Slatina au ieşit marţi, 19 decembrie, în faţa instanţelor în care activează, acestora alăturându-li-se şi un expert medico-legal, singurul care a şi vorbit despre motivele care l-au determinat să protesteze.

De altfel, sute de magistrați au protestat în orașe din țară, nemulțumiți de modificările la legile justiției.

Sute de magistrați au protestat la Curtea de Apel București.

  • La ora 12,00, în faţa Judecătoriei Slatina au ieşit atât judecătorii, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, continuând, astfel, în aceeaşi notă protestul început ieri.
  • La ora 13,00, după cum au anunţat încă de ieri, au ieşit în faţa instituţiei şi judecătorii Tribunalului Olt şi colegii lor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, singurii rămaşi în instituţie fiind colegii angrenaţi în procesele care se desfăşurau în săli.

Singurul care a vorbit cu jurnaliştii a fost medicul legist din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Olt, Sorin Lesnic, expert medico-legal autorizat, care a atras atenţia că modificările legislative propuse vor pune în situaţii de neimaginat victimele diverselor infracţiuni.

„Eu sunt în calitate de medic legist, fac parte din cei care administrează acte în justiţie şi prin expertizele mele medico-legale am fost pus în faţa unui fapt inedit şi foarte grav în urmă cu câteva luni, când am efectuat o expertiză legală la Mina Minovici, când am fost obligat să accept ca la examinarea persoanei vătămate să participe şi presupusul agresor. Am considerat că este inuman să supunem o victimă unei examinări medico-legale în prezenţa agresorului – era un caz de culpă medicală – şi mă gândesc că dacă, Doamne-fereşte, vor trece aceste legi, va trebui să aşteptăm ca la examinările medico-legale să participe şi agresorii, astfel încât să nu le fie încălcate drepturile de apărare ale agresorilor, dar ne gândim la victime: ce se va întâmpla dacă victima va fi pusă în faţa presupusului agresor. Şi nu mă refer numai la victimele agresiunilor, ci sunt fel de fel de infracţiuni în care victima va trebui să fie interogată, examinată medico-legal, în faţa presupusului agresor. Sper că nu se va ajunge şi la situaţii de acest gen, la violatori şi criminali, dar putem să ne aşteptăm ca la autopsie să participe şi criminalul, sau la examenul genital genital al unei femei violate să vină şi violatorul, să bage şi el acolo un ochi. Este foarte grav ce se întâmplă şi protestul magistraţilor, protestul meu personal, este pentru a preîntâmpina apariţia unor astfel de situaţii limită care, Doamne-fereşte, vor fi posibile dacă aceste legi vor trece. (…) Sunt ca persoană particulară şi ca expert medico-legal, mâine voi merge pentru pentru o expertiză la «Mina Minovici», şi dacă acolo va fi un protest, mă voi alătura. Voi protesta în continuare, pentru că mă interesază ca dacă mie sau familiei mele ni se întâmplă ceva să fiu apărat de către lege, nu să fie mai degrabă agresorul apărat”, a spus acesta, citat de adevarul.ro.

Și șeful Serviciului Omoruri, Radu Gavriș, a vorbit despre posibilele efecte ale modificărilor Codurilor penale. Șeful Serviiciului Omoruri a vorbit și despre faptul că suspectul va putea să asiste la audierea victimei. Vizibil emoționat, Gavriș a dat ca exemplu faptul că un copil ar putea fi pus să stea față în față cu pedofilul care a abuzat de el.

„De curând a fost condamnat un pedofil care timp de 6 ani a acostat copii de 6-8 ani și le-a facut diferite avansuri pe stradă. Marea majoritate a probelor în acest caz au provenit de la camerele de supraveghere, care sunt martorul perfect. În cazul unui pedofil, a nu-l prinde la timp implică faptul ca alți copii să fie abuzați”, a spus Gavriș, pentru Digi 24.

FOTO: Alina Mitran – Advărul

CITEȘTE ȘI…

UPDATE. Modificarea legii ANI, adoptată de plenul Senatului, cu scandal; Voturile UDMR și PMP au fost decisive

Un ofițer SRI a provocat un accident mortal. Se afla în stare de ebrietate


 

Citește mai multe despre Olt și proteste pe Libertatea.

Comentarii