Mergi direct la conținut »
UPDATE. Legea salarizării unitare a fost votată în comisie; Votul final, miercuri, în plen; Medicii și profesorii vor avea salarii majorate cu doar 25% de la 1 ianuarie 2018
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. Legea salarizării unitare a fost votată în comisie; Votul final, miercuri, în plen; Medicii și profesorii vor avea salarii majorate cu doar 25% de la 1 ianuarie 2018

UPDATE. Legea salarizării unitare a fost votată în comisie; Votul final, miercuri, în plen; Medicii și profesorii vor avea salarii majorate cu doar 25% de la 1 ianuarie 2018

Legea salarizării unitare a fost votată în comisi a de muncă din Camera Deputaților. Votul final pe proiect urmează să fie dat miercuri, în plenul Camerei. Potrivit modificărilor aduse lergii, medicii și profesorii vor avea salarii majorate cu doar 25% de la 1 ianuarie 2018. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum. Profesorii au anunțat proteste.

UPDATE ora 20.50 Proiectul legii salarizării unitare, asumat de coaliția de guvernare PSD-ALDE, a fost votat în comisia de muncă din Camera Deputaților, cu mai multe amendamente. S-au înregistrat 15 voturi pentru și 4 abțineri. Deputații au votat  mai multe amendamente, printre care un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% pentru personalul de predare din învăţământ, care urmează să fie acordat de la 1 decembrie 2018.

Legea va merge acum în plen, la votul final. După votul din Camera Deputaților, proiectul de lege merge la promulgare, la șeful statului. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a anunțat deja că e posibil ca șeful statului să retrimită Parlamentului legea, pentru reexaminare. PSD și ALDE vor va prevederile să intre în vigoare începând cu 1 iulie, dar spun că e posibil ca termenul să se prelungească până la 1 august.

UPDATE, ORA 15.45 – Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modificările aduse Legii salarizării, în condițiile în care ministrul Muncii a anunțat o decalare a calendarului majorărilor salariale. Profesorii amenință cu proteste.

„Nu mai poate fi vorba despre o veste prea bună pentru colegii care lucrează în sistemul de Educaţie Publică. Atâta vreme cât prin ceea ce s-a transmis din partea Guvernului constatăm o încălcare flagrantă a programului de guvernare. Programul de Guvernare care a fost adoptat prin hotărârea Parlamentului României specifica foarte clar că, de la 1 iulie 2017, personalul din Învăţământ urma să beneficieze de o creştere salarială de 20%, iar de la 1 ianuarie 2018 de încă o creştere salarială de 30%”, a spus Marius Nistor, liderul federației sindicale „Spiru Haret”.

„E delicat să vii peste noapte şi să spui că nu mai primeşte pentru că nu mai sunt bani. Parcă până acum erau bani sau parcă până acum nu erau bani. Nu am avut date de acest gen”, a spus și Leonard Bărăscu, preşedintele SANITAS, citat de Digi 24.

UPDATE. O ședinţă de urgenţă pe legea salizării a avut loc între liderii Coaliţiei. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut astăzi o discuţie cu ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu.


Astfel, de la 1 ianuarie 2018, creșterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Practic, majorările din Sănătate și Educație vor fi decalate. Potrivit variantei inițiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017.

Șeful Consiliului județean Brasov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii
Recomandări

Șeful Consiliului județean Brasov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii

 

„De la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%, de la 1 martie încă 25% pentru profesori. Medicii și asistenții au creșteri de peste 100% de la 1 martie, e variantă cu care noi vom intra în comisie. Au fost multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat și Camera Deputaților”, a declarat Lian Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul Muncii a făcut anunțul după o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Comisia de muncă din Camera Deputaților se reunește, marți, la ora 14.00, pentru a da un ultim vot înainte ca proiectul legii salarizării să intre în plen, însă ședința a fost amânată pe fondul discuțiilor legate de depășirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2020.

Close
Închide
  Close