Mergi direct la conținut »
VIDEO/Medicul Radu Țincu: ”Bioterorismul nu este o poveste din cărți, este o poveste reală. Trebuie să fim pregătiți pentru accidente cu multe victime, ca să nu fie ca la Colectiv”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO/Medicul Radu Țincu: ”Bioterorismul nu este o poveste din cărți, este o poveste reală. Trebuie să fim pregătiți pentru accidente cu multe victime, ca să nu fie ca la Colectiv”

VIDEO/Medicul Radu Țincu: ”Bioterorismul nu este o poveste din cărți, este o poveste reală. Trebuie să fim pregătiți pentru accidente cu multe victime, ca să nu fie ca la Colectiv”

Este România pregătită să trateze rapid și eficient toate cazurile de intoxicații colective dintr-un incendiu? Este România pregătită să facă față unui atac terorist cu gaz neurotoxic, așa cum a fost la Londra? Nu! Acesta este răspunsul unui medic primar din singura secție de toxicologie din România, în care sunt tratate cele mai severe cazuri de intoxicații.

De Elvira Gheorghiță,

Conștient că România mai poate fi încă surprinsă de zăpadă iarna și de caniculă vara, având experiența dramatică a incendiului din clubul Colectiv, dar și a unor intoxicații cu alcool industrial, în care autoritățile alergau să aducă aparatură pentru a salva viața pacienților, medicul Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență ”Floreasca” din București, cere ajutor. El cere autorităților să ”facă vara sanie și iarna plug”, după cum spune înțelepciunea populară și să nu mai aștepte să fie mereu surprinse.

Medicul ar vrea ca autoritățile să fie pregătite, pentru că” bioterorismul nu este o poveste din cărți, este o poveste reală”. În acest context, a transmis Ministerului Sănătății și Președinției un document intitulat ”Secția de toxicologie de la Spitalul Floreasca – proiect național”, care vizează pregătirea acestei unități, unice în România, pentru a face față celor mai scenarii sumbre.

Medicul Radu Țincu a vorbit, la Interviurile Libertatea Live, despre acest proiect, în cadrul discuției privind pericolul pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din surse neautorizate.

”Am depus un document la Ministerul Sănătății și la Președinție, un document care se numește «Secția de toxicologie de la Spitalul Floreasca – proiect național», pentru că această secție deservește întreg teritoriul României. Când ai o secție unică, care deservește întreg teritoriul României, acea secție este de interes național. Pentru că oricare persoană, din orice colț al țării, care se intoxică sever cu o anumită substanță, va ajunge la Spitalul Floreasca, la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie”, a explicat medicul Țincu.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede!
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede!

Secția de toxicologie, de interes național când sunt accidente colective. ”Am avut, din același sat, familii întregi internate”

Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie de la Spitalul Floreasca este prima solicitată în accidentele colective, în intoxicațiile multiple.

În această secție au ajuns răniții în accidente colective, cum sunt incendiile, intoxicațiile cu alcool industrial băut ca alcool etilic sau intoxicațiile cu ciuperci.

”Este o secție de interes național, dacă luăm în calcul riscul unor accidente colective. Și ne amintim anumite incendii care au determinat victime multiple, prin expunere la  monoxid de carbon și fum sau accidentele colective legate de ingestia de  alcool industrial, vândut pe post de alcool etilic. Apoi, intoxicația cu ciuperci, care reprezintă tot intoxicații colective. În anii trecuți, am avut, din același sat, familii întregi internate în Secția de Toxicologie. Prin acest aspect al unicității pentru arealul geografic al României, Secția de toxicologie de la Floreasca reprezintă o secție de interes național”, a continuat medicul.

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei
Recomandări

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei

”Bioterorismul nu este o poveste din cărți, este o poveste reală”

Medicul Radu Țincu a mai spus că Secția de toxicologie este strategică atunci când în discuție intră și urmările bioterorismului, de aceea, proiectul a fost trimis și Președinției.

”Când discutăm de secție strategică, pentru că de aceea am invitat Președinția României să participe la acest proiect național, discutăm de bioterorism. Bioterorismul nu este o poveste din cărți, este o poveste reală. Și ne amintim cu toții că, acum câteva săptămâni, în Marea Britanie, civilii au murit în urma expunerii la un gaz neurotoxic pe străzile Londrei”, a adăugat medicul.

Hotel Concordia, clădirea Unirii și a dezbinării noastre. A scăpat de două incendii, e distrusă de ignoranță, iar primarul Negoiță refuză să spună cui aparține
Recomandări

Hotel Concordia, clădirea Unirii și a dezbinării noastre. A scăpat de două incendii, e distrusă de ignoranță, iar primarul Negoiță refuză să spună cui aparține

”Trebuie să fim pregătiți, ca să nu fie ca la Colectiv. Uneori, România nu este pregătită nici în decembrie că va ninge”

În opinia medicului, problema bioterorismului este din ce în ce mai spinoasă, iar autoritățile trebuie să fie pregătite.

”Trebuie să avem în vedere că oricând poate să apară, nu neapărat un act terorist, poate să apară un accident. Cineva care tranzitează România cu substanțe chimice interzise, poate să producă un accident pe teritoriul țării noastre, iar Secția de Toxicologie de la Floreasca devine secție de interes național și este o secție strategică. De asemenea, putem să avem un accident de muncă, poate să explodeze un combinat chimic sau o întreprindere privată. Ce vom face atunci?  De aceea am considerat că, la acest moment, trebuie să implicăm toate autoritățile statului, care trebuie să înțeleagă că Secția de toxicologie de la Spitalul Floreasca, care este unică, trebuie să devină o prioritate, prioritate pentru că, la un moment dat, este posibil să avem nevoie de ea și să ne trezim, cum ne-am mai trezit de foarte multe ori în trecut, că nu suntem pregătiți. Cum a fost cu incendiul din Colectiv. Uneori România nu este pregătită, nici în decembrie, că va ninge”, a mai spus medicul primar.

Potrivit lui Radu Țincu, ar fi o mare problemă dacă într-un bloc s-ar produce un incendiu, iar locatarii s-ar intoxica cu fum.

”Nu vreau să ajungem în situația în care vom avea o intoxicație colectivă cu monoxid de carbon în urma unui incendiu într-un bloc din Capitală și să nu avem unde să-i tratăm pe acești oameni, pentru că Secția de toxicologie nu este suficient de bine dotată sau nu are infrastructura necesară să realizeze acest prim ajutor”, a mai spus medicul.

”Ce vom face dacă vom avea nevoie, sâmbătă noapte, să salvăm victimele unui accident colectiv?”

În Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie de la Spitalul Floreasca sunt internați anual aproximativ 1.500-1.600 de pacienți internați în stare gravă, 50-60 fiind cazuri de intoxicație cu ciuperci. Secția are 25 de paturi și a fost gândită la nivel european.

”Europenii s-au gândit că, pentru o populație de 10-14 milioane de locuitori, o secție Terapie Intensivă de 25 de paturi poate să fie suficientă. Problema este că secția trebuie să fie dotată cu infrastructura necesară și infrastructura care să permită să fie total funcțională. 25 de paturi pentru cele mai grave cazuri de intoxicații, pentru că această secție este vârful care tratează intoxicațiile cele mai severe. Noi nu avem voie, pe niciunul din cale 25 de paturi, să avem ezitări. De aceea, trebuie să fie complet echipată, trebuie să avem absolut tot ce ne trebuie pentru a trata cele mai grave cazuri de intoxicații, trebuie să avem medici de terapie intensivă și asistenți medicali, resursa umană fiind și ea deficitară”, a precizat Țincu.

Medicul a atenționat că, dacă s-ar produce un accident colectiv sâmbătă noapte, secția trebuie să fie echipată și complet funcționată, pentru că că la acea oră nu se va putea găsi aparatura necesară pentru acele cazuri de urgență.

”În toxicologie, cu excepția accidentelor radioactive – și sperăm să nu avem niciunul -, unde pacienții necesită izolare, cei intoxicați nu trebuie izolați, pentru că nu transmit toxina. Ceea ce vreau să se înțeleagă este că această secție trebuie adusă la standardele necesare acum. Ne gândim ce vom face dacă vom avea nevoie într-o sâmbătă noaptea de a salva victimele unui accident colectiv. Atunci, la ora 24, sâmbătă, nu mai ai timp să aduci aparatura de care ai nevoie, nu poți să faci nimic”, a adăugat medicul.

Laboratorul Secției de Toxicologie are echipamente îmbătrânite, care nu mai recunosc multe substanțe noi, cum ar fi unele etnobotanice 

Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie de la Spitalul Floreasca mai are ceva unic – propriul laborator -, dar echipamentele au îmbătrânit și nu mai recunosc multe substanțe noi, cum ar fi unele etnobotanice sau toxina din ciupercile comestibile care au devenit otrăvitoare în timp.

”Secția are, ca unicat, chiar propriul laborator de toxicologie, care lucrează în parteneriat cu MApN, laborator care este util și pentru perioade de  război. Acest laborator are o serie de atribuții, dacă se folosesc gaze de luptă și dacă se folosesc gaze de război. Este foarte important să continuăm lupta de a moderniza sistemul. Sistemul de sănătate este un sistem dinamic. Laboratorul  de toxicologie are aparate care funcționează de 15 ani. Ele funcționează și astăzi, dar nu mai sunt actuale, pentru că substanțele au evoluat. De exemplu, apariția etnobotanicelor pe piață – și sunt mulți tineri intoxicați cu etnobotanice -, aparatele noastre nu le pot detecta, pentru că sunt substanțe care au apărut acum un an sau doi, dar baza de date a acestor aparate nu recunoaște aceste substanțe. Baza de date este învechită”, a adăugat Radu Țincu.

Medicul  a subliniat că acest sistem medical foarte dinamic trebuie să țină pasul cu evoluția. De aceea, este nevoie ca secția să fie dotată și echipată, și nu distrusă, pentru că este unicat. Din păcate, sistemul sanitar românesc a pierdut multe ”unicate” din cauza nepăsării.


Citește și:

Lecția elenă. Catastrofa din Grecia s-ar putea repeta și în România. 15.000 de incendii de vegetație în țara noastră

Close
Închide
  Close