Se spune ca in Viena sunt 100 de localuri in care se mananca ciorba de burta. Fie ca sunt romani sau turci, patronii restaurantelor cu specific se lauda ca bucatarii lor prepara cea mai de succes reteta. Ar fi gatit si pentru romanii veniti sa sustina nationala in caz de calificare in sferturi la Euro, dar se multumesc si cu cei stabiliti aici.
Pe site-ul romanilor ce locuiesc in capitala Austriei, localul care atrage atentia primul se numeste Mega Manele. Pe Kopstrasse, la numarul 8, ii gasim pe ‘manelisti’. Un pic dezamagiti, aflam ca patronul nu este roman, ci turc, care in trecut a avut un asociat de-al nostru, care a dat numele restaurantului. La ora amiezii, gasim inauntru doar o chelnerita, care ne explica istoria localului. Dupa cateva minute isi fac aparitia doi conationali, unul din Titesti, Valcea, si altul din Drobeta-Tr. Severin. ?si iau cate o bere, ne spun ca se ocupa cu ‘ce pica’, apoi pleaca la ‘treaba’. E iar gol, dar ospatarita ne asigura ca seara se umple cu romani, turci sau sarbi. Cel mai fierbinte moment s-a petrecut acum doi ani, cand turcul a reusit sa-l aduca pe Guta sa le cante romanilor. Intrebam de alt loc unde se strang ai nostri si suntem indrumati catre Donaudelta.
La Dance Club esti primit cu mici si ciorba de burta
Pana sa ajungem acolo, la doar 50 de metri distanta de Mega Manele, ne sar in ochi anunturile din geamul de la Disco Dance Club: micii, ciorba de burta, ardeii umpluti si alte bunatati de-ale noastre sunt la oferta. Margareta Dragan e si patroana, si bucatareasa.
Timisoreanca, plecata din Romania ‘de-o vesnicie’, isi lauda ciorba: ‘Sunt multe locuri in care se ofera ciorba de burta, dar la mine vin cei mai multi clienti. Ca mine n-o mai face nimeni. ?n plus, fac si niste portii mari si pun carne multa’, ne dezvaluie Margareta secretul sau. Desi are discoteca la subsol, ea e mai ‘moale’ in manele, aici venind doar o anume Denisa si alti cativa mai putin cunoscuti. Cu toate acestea, discoteca e mereu plina cu romani, rusi, iugoslavi sau turci pana la cinci dimineata, ora de inchidere. Trecem pe la Club Dracula. E inchis de autoritati, din cauza ca aici s-au taiat cu cutitele romanii, turcii si sarbii. ‘Probleme cu prostituatele’, vine explicatia unor cunoscatori, care ne spun sa ne ferim de Anaconda, local romanesc cu aceleasi probleme.
Angela Similea si Lacatus sunt facuti afis
Ajungem la Donaudelta. Patronul, roman, e plecat acasa si si-a lasat restaurantul in grija unei cunostinte si a trei fete dragute: Cristina, Alexandra si Catalina. Peretii sunt impanziti cu pozele personalitatilor care i-au trecut pragul: de la Angela Similea si Tamara Buciuceanu Botez, de la Mircea Dinescu si baietii de la 3SudEst, la Ionut Iftimoaie sau Marius Lacatus. Cei de aici sunt convinsi ca la ei se serveste cea mai buna mancare traditionala romaneasca. Fetele, care au pana la cinci ani vechime la ‘Delta Dunarii’, spun in cor: ‘Acesta e cel mai cunoscut local romanesc din Viena. Daca vreti sa va simtiti ca acasa, veniti la noi!’.
Victoria Turciei din partida cu Croatia a scos in strada zeci de mii de otomani. Acestia au blocat pe ambele sensuri Gurtel-ul, cel mai lat bulevard din Viena. ‘Nu va vine sa credeti ce au facut! Au dansat pe masini, au spart sticle, au facut dezastru. Daca se califica Romania si faceam noi asa, sigur acum eram toti la puscarie. Vorba vienezilor: Nu-i uram pe turci, dar nu-i suportam’, ne-a spus Ioana Musat (foto), barmanita la localul ‘Mega Manele’ de pe Kopstrasse numarul 8.
Cristina, Alexandra si Catalina, cele trei romance de la Donaudelta
In Viena, localurile cu specific romanesc isi afiseaza meniul inca de la intrare
La ‘Magazinul de acasa’, conationalii din Austria gasesc produse romanesti la preturi rezonabile