Boala a fost depistată în rândul pelerinilor care au fost la Mecca

Potrivit Agenției pentru Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), cinci cazuri au fost confirmate între februarie și martie la persoane care s-au întors recent din Orientul Mijlociu sau au avut membri ai familiei care au călătorit acolo. 

Toate cazurile au fost legate de pelerinajul islamic la Mecca, Arabia Saudită.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că au existat 11 cazuri confirmate de infecție în Arabia Saudită între 7 ianuarie și 12 martie, toate la pelerini. 

Meningita W este cauzată de bacteria Neisseria meningitidis, care poate trăi inofensiv în gât fără a provoca îmbolnăviri, dar în unele cazuri poate invada apărarea corpului.

Cercetările sugerează că boala meningococică invazivă are o rată de mortalitate de 8-15%, ceea ce înseamnă că poate ucide aproximativ 1 din 10 persoane infectate. 

Una din cinci persoane care supraviețuiesc pot avea dizabilități pe termen lung.

Alerte de meningită meningococică au fost anterior și în țara noastră.

Simptome și transmitere

Meningita W se răspândește prin picături din nas și gură, prin contact apropiat cu persoana infectată. 

Inițial, simptomele pot părea asemănătoare gripei, dar fără tratament rapid pot duce la septicemie, care poate provoca complicații grave în câteva ore.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„Vaccinarea este esențială pentru pelerinii care călătoresc în Arabia Saudită, mai ales având în vedere cazurile recente în rândul celor întorși în Regatul Unit și familiile lor.”, a spus dr. Shamez Ladhani, epidemiolog consultant la UKHSA.

Boala meningococică poate fi fatală și poate lăsa supraviețuitorii cu afecțiuni grave pe viață, inclusiv pierderea auzului, leziuni cerebrale și amputări ale membrelor, avertizează epidemiologii.

Recomandări pentru prevenție

Experții îndeamnă britanicii să se asigure că au primit vaccinul împotriva meningitei, în special pe cei care planifică o călătorie în Arabia Saudită. 

Vaccinul MenACWY oferă protecție împotriva a 4 tipuri de bacterii care pot cauza meningita: grupurile meningococice A, C, W și Y.

„Milioane de oameni se adună în proximitate strânsă în timpul pelerinajelor, în cazări și în transportul public, crescând riscul de contractare a bolilor infecțioase precum meningita.”, a explicat dr. Sahira Dar, președintele Asociației Medicale Islamice Britanice.

Autoritățile recomandă vaccinarea cu cel puțin zece zile înainte de călătorie. 

De asemenea, simptome precum febră bruscă, durere de cap severă, gât înțepenit sau erupții cutanate, ar trebui să îi pună pe călători în alertă. 

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

În cazul apariției oricăror simptome de meningită în termen de două săptămâni de la întoarcerea din Arabia Saudită, se recomandă contactarea imediată a medicului sau a serviciilor de urgență.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.