Prăjitură cu cafea
Ingrediente (pentru 16 porţii – o tavă 30/45 cm): blat – 6 ouă, 150 g zahăr tos, 90 g făină, 40 g cacao; cremă – 4 gălbenuşuri, 160 g zahăr tos, două plicuri de zahăr vanilat, 40 ml lapte, 20 g cacao, 8-10 g cafea solubilă sau Inka, 270 g zahăr pudră, 250 g unt cu 80% grăsime; glazură – 4 albuşuri, 250 g zahăr pudră; decor – 10-20 grame cafea boabe (se folosesc numai ingrediente la temperatura camerei).
Preparare: pentru blat, se bat spumă cele 6 albuşuri, se adaugă în ploaie zahărul şi se mai bate cel puţin zece minute. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina şi cacaua şi se omogenizează. Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se bagă pentru 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade (dacă e electric) sau 220 de grade (dacă e pe gaz). Pentru cremă, se amestecă bine cu telul, pe baie de aburi, gălbenuşurile cu zahărul tos şi cel vanilat, laptele şi cacaua. Când compoziţia s-a îngroşat, se lasă deoparte să se răcească. Între timp, se freacă bine, cu o lingură, cafeaua solubilă cu 70 g zahăr pudră şi o lingură de apă minerală. După ce-şi dublează volumul, se încorporează uşor în crema răcită. Apoi, se freacă spumă untul cu zahărul pudră rămas şi se încorporează, la rându-i, în cremă. Se întinde crema peste blatul copt şi răcit şi se dă la rece. Glazura se face astfel: se bat spumă tare albuşurile, se adaugă în ploaie zahărul pudră şi se bate amestecul în continuare minimum 10 minute, după care bezeaua se bate alte 10 minute pe baie de aburi. Se lasă să se răcească şi se întinde peste crema pusă pe blat. Se poate arde spuma cu lampa de bucătărie, pentru “impresia artistică”. Se decorează, la final, cu boabe de cafea.
Piept de curcan cu ardei în trei culori
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g piept de curcan, sos sweet chilli (după gust), sare, 3 ardei graşi mari (unul verde, unul roşu şi unul galben), o legătură de ceapă verde, o ceapă albă, 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui, o lingură de ulei de măsline aromatizat cu lămâie.
Preparare: se taie carnea în fâşii (cam 1 cm lăţime şi 10 cm lungime) şi se tamponează cu un prosop de hârtie pentru a înlătura excesul de apă. Ardeii se taie fâşii, ceapa se toacă mărunt, iar ceapa verde se taie puţin mai mare. Se căleşte ceapa albă, se adaugă carnea şi se rumeneşte uşor, până se evaporă aproape toată zeama pe care o lasă. Se stropesc ingredientele cu o lingură de ulei, se adaugă ardeii, sosul şi, spre final, ceapa verde (pentru că se găteşte cel mai repede). Se potriveşte de sare, iar înainte de servire se stropeşte cu uleiul aromatizat.
Salată de ciuperci cu maioneză şi ghimbir
Ingrediente (pentru 10 persoane): 1 kg ciuperci din conservă, o jumătate de căpăţână de usturoi, două fire de usturoi verde, ghimbir cât o nucă, sare, piper; maioneză – două gălbenuşuri, 150- 200 ml ulei, o linguriţă de muştar Dijon, zeama de la o jumătate de lămâie.
Preparare: se scot ciupercile într-o sită, se spală sub jet puternic de apă rece şi se lasă la scurs. Se face maioneza mixând toate ingredientele, se adaugă sare, piper, usturoiul tocat şi ghimbirul dat pe răzătoarea mică, apoi se amestecă într-un bol cu ciupercile. Merge de minune cu pâine prăjită.
Gomboţi cu prune
Ingrediente (pentru 8-10 porţii): 300 g cartofi fierţi, 200 g făină, un ou, 1/2 kg prune, 100 g pesmet, 50 g zahăr pudră, scorţişoară (după gust), ulei, sare.
Preparare: se fierb cartofii în coajă cam 30 de minute. Între timp, se prăjeşte pesmetul în puţin ulei (amestecând continuu cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă), iar după ce s-a rumenit, se scoate şi se pune într-un bol uscat şi rece. Se spală prunele, li se scot sâmburii şi se lasă la scurs. Se pune pe foc o oală cu 3-4 l de apă, o jumătate de linguriţă de sare şi două linguri ulei. Cartofii fierţi se curăţă de coajă cât sunt fierbinţi, se dau prin maşina de tocat, se stropesc cu puţin ulei (3-4 linguri) şi se lasă să se răcească. Se adaugă apoi făina, oul şi un vârf de cuţit de sare şi se frământă un aluat, pe care- l întinzi cu făcăleţul şi îl tai pătrate de 10/10 cm. Se înveleşte fiecare prună în aluat şi i se dă forma de găluşcă. Când apa începe să clocotească, se face focul mic şi se pun cam 6-8 găluşte la fiert, pentru 15-20 de minute. Se scot pe rând, cu o spumieră, şi se dau prin pesmet. În momentul servirii se pudrează cu zahăr şi scorţişoară.
Ciocolată de casă
Ingrediente: 150 g unt cu 80% pă de portocale. grăsime, 250 g lapte praf, 100 g cacao, 150 ml apă, 450 g zahăr, 30 g merişoare, 100 g alune de pădure, un baton de vanilie (se folosesc numai ingrediente la temperatura camerei).
Preparare: se mixează untul cu laptele praf şi cacaua până se formează o pastă. Zahărul şi apa se pun pe foc şi se fierb până “se leagă” (ca dulceaţa). Se adaugă seminţele din păstaia de vanilie şi se lasă la infuzat cel puţin 5 minute. Se amestecă apoi pasta de cacao cu siropul fierbinte de zahăr şi se adaugă alunele şi merişoarele. Se întinde compoziţia într-o formă tapetată cu hârtie pergament şi se dă la frigider cel puţin 12 ore.
Supă de salată verde cu lapte de cocos şi portocale
Ingrediente: două căpăţâni medii de salată verde, 1 kg portocale, un fenicul, 4-5 căţei de usturoi, o ceapă mică, o ţelină cât un măr, două cutii lapte de cocos (800 ml), sare.
Preparare: se spală bine salata, iar portocalele se curăţă, se desfac în felii şi se înlătură pieliţa. Se căleşte ceapa, se adăugă usturoiul, ţelina şi feniculul (date toate pe răzătoarea mare). Se adaugă salata, se înăbuşe un minut, apoi se adaugă laptele de cocos. Se lasă până dă în clocot şi se potriveşte de sare. Se serveşte cu pul- Ingrediente: 150 g unt cu 80% pă de portocale.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!