MENIU CAUTĂ
17 Aug. 2017 23:30 , de Alexandru Boariu

După magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu, Merele de Voinești vor completa brandul alimentar românesc

Distribuie

Direcțiile agricole din 40 de județe au făcut un nou pas pentru punerea în aplicare a “Programului de încurajare a produselor tradiționale. Din 300 de produse analizate, 20 urmează a fi omologate până în 2019. Printre acestea se numără și merele de Voinești.

Potrivit unui comunicat remis redacției de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada martie-august, s-au desfășurat întâlniri de lucru în 40 de județe, organizate de direcțiile agricole, în vederea accelerării demersurilor de punere în aplicare a ”Programului de încurajare a produselor tradiționale”, din Capitolul Politici Agricole şi Dezvoltare Rurală, a programului de guvernare 2017-2020. Au fost identificate de către specialişti un număr de aproximativ 300 de produse la nivelul României, care se pot încadra în sistemele de calitate naţionale şi europene (naţionale: produse tradiţionale și rețetă consacrată; europene: Denumire de Origine Protejată, Indicații Geografice Protejate şi Specialități Tradiționale Garantate).

Alături de merele de Voinești, usturoiul de Copălău

În urma acestor analize la fața locului, MADR anunță că, până în anul 2019, un număr de aproximativ  20 de produse identificate sunt în atenția instituției pentru finalizarea documentației, conform Regulamentului european nr. 1151/2012 şi a legislaţiei naţionale. Printre acestea se numără: Mere de Voineşti, Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de răbarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, etc.

Produse deja înregistrate

Reamintim că, în prezent, România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles respectiv Cârnați de Pleșcoi ((IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP). Tot pentru obținerea de indicații geografice protejate se află într-un proces de verificare și un număr de nouă băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Țuica de Argeș și Țuica Zetea de Medieșu Aurit.


Telemeaua de Ibăneşti a fost recunoscută oficial la nivelul Uniunii Europene


 

Comentarii