UPDATE ora 15.40 Ministerul Afacerilor Externe arată că ”protecția minorilor cetățeni români în străinătate, în special a celor aflați în statele din nordul Europei, constituie o constantă a asistenței consulare a misiunilor diplomatice ale României din aceste state, una dintre liniile de acțiune fiind cea a informării și conștientizării cetățenilor români asupra prevederilor legislative și practicii serviciilor locale de protecție a copilului.
”În acest context, fiecare misiune diplomatică a României are libertatea alegerii canalelor de comunicare și a formatului de dialog adecvat, precum și a conținutului informațiilor, cu accent pe specificitatea țării de reședință. Informațiile postate pe contul de Facebook al Ambasadei României la Copenhaga s-au circumscris cazuisticii cu care secția consulară s-a confruntat, exemplele menționate fiind sesizate de cetățenii români care s-au adresat misiunii diplomatice pentru acordarea asistenței consulare”, se arată în răspunsul transmis de MAE, despre apelul Ambasadei României la Copenhaga.
UPDATE 13.00: Contactati de jurnaliștii Libertatea, reprezentanții Ambasadei României la Copenhaga au afirmat că precizările în acest caz vor fi făcute de Ministerul Afacerilor Externe.
Mesajul a fost publicat pe pagina AmbasadaRomaniei Copenhaga, care nu este pagina oficială a Ambasadei României din Danemarca. Este vorba, de fapt, despre un cont administrat de secția consulară, informație confirmată pentru Libertatea de surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Totodată, Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea Ambasadei României la Copenhaga.
În mesajul publicat, românii din Danemarca sunt avertizați cu privire la riscurile ca minorii să fie luaţi de autorităţile daneze de lângă părinţi și sunt prezentate câteva exemple în care s-au produs astfel de situaţii, fără însă a vorbi de cazuri concrete. Astfel, părinții români din Danemarca sunt atenționați că riscă să rămână fără copii dacă se consideră că minorul nu este „la fel” ca ceilalți, dacă sunt raportate abuzuri între membrii familiei, dacă părinţii au datorii sau dacă aceştia suferă de boli cu tratament îndelungat.
„ATENȚIE !!! IMPORTANT!!!!
În contextul înregistrării unei creșteri a cazurilor în care minorii cetățeni români sunt preluați din familie în vederea aplicării unor măsuri de protecție socială de către autoritățile daneze, dorim să vă supunem atenției următoarele:
– dacă sunteți chemați periodic la școală unde vă este comunicat că, minorul nu este “la fel” ca și ceilalți copii ( ex: nu știe să meargă pe bicicletă, nu se joacă cu ceilalți copii, este prea agitat, trebuie să consulte un psiholog etc.) sunt primele semne că autoritățile daneze au în vedere preluarea minorului;
– dacă în familie sunt abuzuri chiar și temporare între soți sau între părinți și copii, raportate de către un membru de familie la poliție, vecini sau chiar de copii la școală, autoritățile pot prelua minorii fără a întreprinde acțiuni prealabile, considerând că mediul în care trăiesc aceștia nu este sigur;
– dacă părinții au datorii la plata chirie, utilități etc. este un alt motiv pentru care minorii pot să fie luați în plasament;
– dacă părinții suferă de diverse boli cu tratament îndelungat, autoritățile daneze consideră de asemenea, că părinții nu au capacitatea și pot aloca suficient timp pentru creșterea și educarea unui minor.
Acestea sunt doar câteva cazuri în care minorii au fost și sunt instituționalizați de către autoritățile daneze în vederea aplicării unor măsuri de protecție socială.
!!! Recomandarea Ambasadei României la Copenhaga este să nu ignorați niciunul dintre semnalele primite din partea autorităților daneze și ca primă măsură preventiv-informativă să contactați urgent misiunea diplomatică (tel: +45 27 35 55 37) pentru a primi asistență consulară. Precizăm că, regulile și cadrul legal daneze privind minorii sunt foarte stricte și, similar cu celelalte state nordice, repatrierea minorilor în România este dificilă, iar în cazul în care există perspective favorabile aceasta se produce după o perioadă îndelungată de timp. Astfel, dorim să vă atenționăm pentru a nu ajunge în astfel de situații”
O parte dintre românii din Danemarca au apreciat intenția mesajului, însă alții au reacționat negativ față de postarea de mai sus și au criticat modul alarmant în care au fost comunicate informațiile. Autorii mesajului susțin, însă, că avertismentul este real, iar situația, din ce în ce gravă.
Surse din cadrul MAE au declarat pentru Libertatea că discuții cu privire la situația părinților români din Danemarca și a copiilor acestora au existat la nivelul ambasadei. Cu toate acestea, ne-au spus aceleași surse, mesajul comunicat pe pagina administrată de secția consulară este unul neoficial.
Vom reveni cu amănunte.
Cazul româncei din Finlanda care a rămas fără cei doi copii
Mesajul care a stârnit îngrijorare în rândul românilor din Danemarca a fost transmis în contextul în care o româncă din Finlanda a rămas fără cei doi copii, care i-au fost luaţi de statul finlandez în urmă cu doi ani. După ce au fost luaţi de lângă mama lor, micuții au fost plasați în centre de plasament diferite.
Calvarul medicului român Camelia Smicală a început în primăvara anului 2015. Atunci, autorităţile i-au smuls copiii din brațe, după ce fostul soț, de origine finlandeză, a acuzat-o că vrea să fugă cu cei mici în România. Femeia spune că voia doar să se mute într-un alt oraş pentru un nou job.
Camelia Smicală spune că fostul ei soţ nu avea venituri, aşa că cei doi copii, o fată şi un băiat, au ajuns în grija statului. Femeia își poate vizita acum copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate. Discuțiile însă sunt supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.
„Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două”, a spus românca.
În luna februarie a acestui an, Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaţilor a chemat-o la audieri pe ambasadoarea Finlandei, Paivi Pohjanheimo, pentru cazul celor doi copii luați de lângă mama lor româncă. Scopul discuţiilor a fost acela de a afla detalii legate de acest caz considerat de parlamentari ca fiind o dramă, un abuz și fiind totodată similar cu cel al familiei Bodnariu.
În luna aprilie, Avocatul Poporului s-a adresat Ombudsman-ului din Finlanda în cazul celor doi copii preluați de la domiciliul mamei de către autoritățile finlandeze. Victor Ciorbea a solicitat sprijinul omologului său finlandez în vederea reintegrării copiilor la domiciliul mamei sau, dacă acest lucru nu este posibil, în vederea repatrierii de urgență a celor doi minori.
Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro