Mergi direct la conținut »
Mesajul emoționant al fiului jurnalistei din Malta ucisă

Matthew Caruana Galizia, fiul jurnalistei din Malta care a fost ucisă, luni, după ce mașina sa a explodat, a scris la câteva ore după moartea mamei sale un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook, spunând că Daphne Caruana Galizia a fost asasinată pentru că a apărat statul de drept.

”Mama mea a fost asasinată pentru că a stat între statul de drept și cei care au căutat să-l încalce. Dar ea a fost, de asemenea, vizată pentru că a fost singura persoană care a făcut acest lucru. Așa se întâmplă atunci când instituțiile statului sunt incompetente: ultima persoană rămasă în picioare este adesea jurnalistul. Ceea ce o face prima persoană mooartă”, a scris Matthew, care este și el jurnalist.

”N-am să uit niciodată cum alergam în jurul infernului care era mașina, încercând să-mi dau seama cum să deschid ușa, țipam la doi polițiști care au venit singuri cu un stingător de incendii încercând să stingă focul. S-au uitat la mine. „Îmi pare rău, nu putem face nimic”, a spus unul dintre ei. M-am uitat în jos și eam văzut părți din corpul mamei mele în jur. Mi-am dat seama că au dreptate, era fără speranță. „Cine este în mașină?”, m-au întrebat. „Mama mea e în mașină. Este moartă. A murit din cauza incompetenței voastre”. Da, incompetența și neglijența care v-au împiedicați să evitați acest eșec să se întâmple”, a mai scris fiul jurnalistei.

În mesajul postat, Matthew Caruana Galizia spune că ceea ce i s-a întâmplat mamei sale nu a fost o tragedie, a fost o declarație de război. ”Îmi pare rău că sunt grafic, dar acesta este este război și trebuie să știți. Nu a fost o crimă obișnuită și nu a fost o tragedie. Tragic este atunci când cineva este lovit de un autobuz. Când există sânge și foc în jurul tău, asta e război. Suntem un popor aflat în război împotriva statului și a crimei organizate, care abia se mai diferențiază”.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

Fiul jurnalistei ucise vorbește și despre premier și un polițist care a scris că se bucură de moartea mamei sale. ”Câteva ore mai târziu, în timp ce clovnul de premier făcea declarații în parlament despre un jurnalist pe care l-a demonizat și hărțuit vreme de peste un deceniu, unul dintre polițiștii care ar trebui să investigheze asasinatul, Ramon Mifsud, a postat pe Facebook: Fiecare primește ceea ce merită, balego! Sunt fericit!”. Cam aici suntem: un stat mafiot în care îţi poți schimba sexul pe cartea de identitate (mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta!), dar unde vei fi spulberat în bucăți pentru că ți-ai exercitat dreptul la liberă exprimare. Și toate astea, doar pentru ca cei care ar fi trebuit să te protejeze, să sărbătorească acest lucru. Cum am ajuns aici?”, a mai scris Matthew Caruana Galizia.

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis
Recomandări

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis

”Guvernul Maltei a permis înflorirea unei culturi a impunității. Contează prea puțin faptul că premierul acestei țări a declarat că nu va avea liniște până nu se vor găsi autorii, atâta timp cât conduce un guvern care a încurajat această impunitate. Mai întâi și-a umplut biroul cu fraierii, apoi a umplut poliția cu imbecilii, apoi a umplut instanțele cu fraieri și incompetenți. Dacă instituțiile ar fi funcționat deja, nu ar exista nici o asasinare de investigat – iar frații mei și cu mine am avea încă o mamă.

Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardona, Konrad Mizzi, procurorul general și lista lungă de comisari de poliție care nu au luat nicio măsură: sunteți complici. Sunteți responsabili pentru asta”, a încheiat fiul jusrnalistei.

Jurnalista care a coordonat investigația Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, a murit luni, după ce un dispozitiv exploziv i-a spulberat mașina, bucăți din vehicul ajungând pe un câmp învecinat, scrie The Guardian.

Politico, un blog ale cărui postări adunau mai mulți cititori decât ziarele din Malta, a descris-o pe Galizia drept “one-woman WikiLeaks”.


Citește și: Detalii uluitoare. Scrisoarea de adio pe care românca moartă la Londra i-a trimis-o mamei ei


Close
Închide
  Close