Mergi direct la conținut »
Joburile de vis în Coreea de Nord. Motivul pentru care un șofer câștigă mai mult decât un medic
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Joburile de vis în Coreea de Nord. Motivul pentru care un șofer câștigă mai mult decât un medic

Joburile de vis în Coreea de Nord. Motivul pentru care un șofer câștigă mai mult decât un medic

Chiar dacă cetățenii nord-coreeni sunt unii dintre cei mai săraci de pe Pământ, sunt câteva meserii care sunt considerate bănoase în țara condusă de Kim Jong-un. De exemplu, un șofer primește mai mulți bani decât un medic sau profesor.

Deși în marile societăți, meseria de medic atrage respectul oamenilor, nu este cazul și în Coreea de Nord. Cetățenii din țara asiatică cred că locurile de muncă care aduc mulți bani sunt mai prețioase decât cele de medic sau profesor. De ce? Șoferii sau marinarii au legăturile și resursele necesare să facă rost de ce le trebuie pentru a duce un trai decent, scrie NK News.

Totodată, alte meserii foarte respectate în țara comunistă sunt cele care au acces la valută, mai ales muncitorii care sunt plătiți în monede de schimb internațional. În top sunt diplomații, spionii și cei care lucrează în comerțul internațional. Grupul acestora este unul restrâns, ei provenind din familii cu legături în partidul unic și cu un trecut impecabil.

Pentru oamenii de rând, o poziție bună este aproape imposibil de obținut. Astfel, ei se îndreaptă către locuri de muncă din alte domenii. Mulți aleg să fie șoferi, marinari sau lucrători în străinătate. Aceste locuri de muncă le permit accesul la o monedă străină, cu care pot cumpăra mai mult.

Pentru nord-coreenii dornici să lucreze peste hotare, în pădurile siberiene sau pădurile arabe, condițiile de muncă sunt foarte grele. Oamenii care ajung să lucreze în afara țării lucrează câte 12 ore pe zi, uneori fără nicio zi liberă, dar cu toate acestea, ei plătesc sume mari de bani să ajungă acolo.

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC
Recomandări

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC

Un nord-coreean care vrea să lucreze în Rusia trebuie să dețină cel puțin 400 de dolari și să aibă un trecut politic impecabil. O altă condiție este apartenența la Partidul Muncitorilor, unicul partid din țara comunistă.

După ce stau în Rusia 3 ani, ei se întorc acasă cu sume între 3.000 și 5.000 de dolari, ceea ce le permite să-și deschidă o mică afacere cu care să-și asigure stabilitatea financiară.

Alții vor să lucreze ca marinari, având în vedere că pot procura produse la prețuri mici, pe care le pot vinde apoi în afara țării și să scoată profit. Când ajung în China, ei duc acolo plante medicinale, pe care le vând la prețuri avantajoase. Cu banii obținuți, cumpără haine și electrocasnice pe care le vând înapoi în țara lor.

Într-un final, șoferii care dețin o mașină pot face comerț obținând bunuri din alte zone, pe care le vând ulterior la sate, făcând profit. Mai mult, oamenii apelează la ei pentru a circula între diferite regiuni.


CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ | ANAF le trimite scrisori tinerilor însurăței. Fiscul vrea să „torni” muzicienii de la nuntă, nu și preoții


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close