In 1993 au fost reunite studiile a 15 dintre cei mai renumiti cercetatori care au stabilit relatia cauzala intre alimentatie si imbolnavirea de cancer.
Aceste studii au fost initiate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala de Cercetare in Cancer, Institutul National de Cancer si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din SUA. Rezultatele cercetarilor efectuate de experti in toata lumea au fost publicate in 1997 sub numele de „Alimentatie, nutritie si preventia cancerului”. Astfel, s-a stabilit stiintific rolul dietei si stilului de viata in procesul cancerigen. O alimentatie sanatoasa, activitatea fizica regulata si mentinerea greutatii normale, pot reduce incidenta cancerelor cu 30%-40%. Evitarea fumatului creste procentele mentionate la 60-70%. Prezentam, saptamana aceasta, alte doua metode de prevenire a cancerelor:
Regim bogat in vegetale: consumul zilnic a 600-800 g de leguminoase de tipul cerealelor si produselor cerealiere (paine, orez, paste fainoase), linte, fasole, mazare, radacinoase (cartofi), maci, seminte. Este de preferat ca prelucrarea termica a alimentelor sa fie minima, deoarece se pot distruge constituentii cu rol important in lupta cu cancerul. Aceste alimente contin vitamine esentiale, minerale, fibre dietetice si substante care distrug carcinogenii inainte ca acestia sa determine aparitia cancerului. Continutul sarac in grasimi protejeaza impotriva cancerului si ajuta la mentinerea greutatii in limite normale.
Consum mare de vegetale si fructe, pe tot parcursul anului: zilnic 400-500 g, impartite in 5 sau mai multe portii. Acest tip de dieta scade riscul pentru cancer cu peste 20%. Dintre plantele care intra in aceasta categorie mentionam varza, conopida, sfecla, morcovul, salata, rosiile, citricele, alte fructe. Specialistii au descoperit ca efectul protectiv al acestora se exercita prin interactiunile intre vitamine, minerale, fibre si alti constituenti. Cu cat varietatea vegetalelor consumate e mai mare, cu atat efectul protector antineoplazic e mai important. In editia din 17 decembrie, vom prezenta si alte metode de prevenire a cancerelor printr-o alimentatie sanatoasa.
Pentru informatii, puteti sa ne contactati la Fundatia Nationala de Oncologie „Sfantul Anton”, Calea Victoriei nr. 1-5, sc. B, et. 6, ap. 72, sect. 3, la telefon: 314.69.33/ 314.69.23 sau la adresa de e-mail: oncology@fx.ro.