Salariaţii de la metrou intră, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, astfel încât metroul nu va circula între orele 5.00 – 16.00, urmând ca după ora 16.00 până la ora 23.00 să circule normal.
RATB va folosi mai multe mijloace de transport
Directorul general al RATB, Gheorghe Aron, a declarat că liniile de transport în comun vor fi suplimentate pentru a acoperi lipsa metroului: „Vom suplimenta cu aproximativ 12 procente, ceea ce înseamnă 200 de unităţi, numărul autovehiculelor care asigură transportul public în Capitală, încercând astfel să compensăm nefuncţionarea metroului în Capitală„, a declarat, pentru mediafax, Gheorghe Aron.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat că a propus angajaţilor Metrorex rezolvarea creşterilor salariale în perioada ianuarie-februarie şi că nu înţelege de ce aceştia îşi menţin solicitările salariale în condiţiile în care oricum au primit salarii cu 23 la sută mai mari în acest an, iar greva declanşată marţi va afecta zilnic 650.000 de călători.
„Le-am propus sindicatelor să păstreze actualele salarii până la anul, mai ales că acestea au fost majorate în acest an cu 23 la sută, iar din ianuarie sau februarie, când vom avea un guvern stabil, un ministru al transporturilor cu o viziune mai lungă, dar şi un buget aprobat să discute asupra majorărilor salariale. Nu înţeleg de ce pentru 4.250 de angajaţi vor trebui să sufere circa 650.000 de călători care circulă, zilnic, cu metroul în orele de vârf”, a spus Berceanu, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat că, în condiţiile în care foarte mulţi angajaţi au rămas fără loc de muncă în acest an, iar preţurile în general au scăzut, salariile de la metrou au fost majorate cu 23 la sută faţă de noiembrie 2008. Solicitările sindicatelor, de majorări salariale între 20 şi 26,5 la sută, ar duce la o majorare de peste 50 la sută comparativ cu noiembrie 2008. Potrivit ministrului, venitul mediu brut al unui angajat Metrorex este de 36 milioane lei lunar, venitul net de 26 milioane lei lunar, unii din angajaţii regiei câştigând şi 70 de milioane de lei pe lună.
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a afirmat luni că acţiunile de protest nu au implicaţii politice, răspunzând acuzaţiilor ministrului Radu Berceanu, care a semnalat că este membru PSD şi fost senator. Acesta a mai declarat: „A rămas că dacă va avea un alt răspuns, ministrul Berceanu ne va anunţa, în cursul după-amiezei. Greva de la metrou este iminentă. Avem o problemă privind subvenţia, care este, de fapt o problemă a călătorilor, iar dacă Guvernul va diminua subvenţia va trebui să bage mână în buzunarul călătorului, iar călătoria ar putea să ajungă la peste patru lei. Peste tot metrourile sunt subvenţionate de la stat”, a spus Rădoi, citat de RealitateaTV
Acesta a menţionat că, potrivit statisticilor Metrorex şi celor de la Muncă, reiese că salariul mediu al unui angajat de la Metrou este de 1.500-1.600 de lei.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a avut astăzi o nouă rundă de negocieri cu sindicaliştii de la metrou referitoare la solicitările de majorare salarială pentru 2010, pentru a încerca să găsească o soluţie de evitare a grevei generale.
Potrivit lui Ion Rădoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, productivitatea muncii la metrou a crescut în 2009 cu circa 30% faţă de 2008. „S-au dat în folosinţă patru noi staţii, fără să fie nevoie să fie angajaţi alţi oameni. În aceste staţii se lucrează la casierie, rame de metrou, partea tehnică, etc., ceea ce denotă că există o creştere a productivităţii muncii cu circa 30% în 2009 faţă de 2008, fără niciun fel de cost suplimentar din partea Metrorex. În 2009, numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta”, a spus Rădoi, citat de RealitateaTV
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro