Chiar dacă te grăbești, nu cumpăra miel (viu sau tranșat), carne sau drob de miel, de pe marginea drumului, direct din camioane, din portbagajele unor mașini sau din alte locuri neautorizate sanitar-veterinar. Cumpără numai din spaţiile special amenajate şi avizate de autorități și verifică, atent, ca pe carcasă să aibă ştampila sanitar-veterinară, care atestă faptul că animalul sacrificat a fost sănătos. Altfel, riști să cumperi, fie carne stricată sau infestată cu diferite parazitoze şi să-i îmbolnăvești pe toți cei care o vor consuma, fie carne de alt animal (inclusiv, Doamne ferește!, carne de câine sau de cine știe ce , așa cum, din păcate, au pățit unii).
Greutatea contează
Dacă vrei să cumperi mielul întreg, trebuie să știi că ideal este ca greutatea acestuia, după tăiere, să fie cuprinsă undeva între 10 și 14 kilograme (la sacrificare, se pierde circa 1/3 din greutate). Mieii mici, sub 7- 8 kg, au carnea indigestă, conţin colagen şi oxipurine, care dăunează sănătății, mai ales persoanelor care suferă de gută. Dacă optezi doar pentru o jumătate de miel sau pentru bucăți separate (spată, pulpă etc.), alege carnea sănătoasă: fermă la atingere, cu mirosul specific de oaie, de culoare rozalie (dacă e mai închisă la culoare, e semn că-i veche) şi să nu fie lipicioasă. Atenţie și la organele de miel pentru drob, să nu aibă pete sau noduli.
Nu găti carnea imediat!
Nu e recomandat să gătești carnea imediat după tăierea mielului. Ea trebuie lăsată la scurs și apoi la marinat (în frigider), cel puțin cîteva ore. Nutriţioniștii recomandă carnea de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, nu prăjită. Stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta la evitarea problemelor legate de constipaţie.
Mielul are nevoie de condimente potrivite
Cele mai potrivite condimente pentru miel sunt: usturoi, hasmațuchi (asmățui, hașmaciucă), boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă și usturoi verde, ardei, mentă, foi de dafin curry ș.a. Tradiţionalul drob de miel trebuie să conţină cât mai multe ingrediente. Nu ezita să adaugi foarte multă verdeaţă, în primul rând ceapă și usturoi verde. În fine, nu asocia carnea de miel/ied cu pâine, mămăligă sau paste, pentru că acestea îngreunează digestia. Se recomandă doar legume şi verdeţuri.
Citește și: Ponturi esențiale pentru pregătirile de Paște! Cum alegi carnea de miel