Mergi direct la conținut »
Miguel Diaz-Canel a devenit președintele Cubei

Parlamentul Cubei l-a ales pe Miguel Diaz-Canel în funcția de președinte al țării insulare. Canel l-a înlocuit pe Raul Castro, iar alegerea sa reprezintă un nou capitol pentru Cuba, anunță CNN

Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez – actualul vicepreședinte și mâna dreaptă a lui Raul Castro – nu este doar primul președinte din afara familiei revoluționare, dar și primul șef de stat născut după revoluția socialistă de pe insulă.

Diaz-Canel, care vineri va împlini 58 de ani, a urcat discret eşaloanele puterii, pentru a ajunge în 2013 mâna dreaptă a lui Raul Castro, care îi va rămâne alături noului președinte după retragere și va continua să conducă Partidul Comunist Cubanez.

Diaz-Canel a studiat ingineria electrioncă şi şi-a început cariera politică când încă nu împlinise 30 de ani, înscriindu-se în Liga Tinerilor Comunişti în Santa Clara. La vârsta de 33 de ani, a devenit secretar-adjunct al Ligii Timp de 30 de ani, Diaz-Canel a urcat în ierarhia partidului comunist. Mai întâi a făcut parte din Uniunea Tineretului Comunist și a participat la o misiune internațională în Nicaragua. Între 1994 și 2003, a fost liderul partidului în provincia Villa Clara. De aici a fost promovat să facă parte din consiliul comunist din cadrul Politburo-Cuba alături de alți 14 membri (n.r. principala organizație politică a țării) și a fost apoi ministru al învățământului superior în perioada 2009-2012, când a devenit vicepreședinte și ministru al Cubei.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

“El este un om fără nuanțe care nu este neplăcut, dar nici nu îi face pe oameni să se îndrăgostească de el pe loc. El a făcut clar de la bun început că nu va fi omul schimbării și că a ajuns în poziția în care este pentru că a fost capabil și a știut cum să asculte impecabil ordinele”, spune Francisco Perdomo, profesor cubanez în relațiile internaționale.

Deși a fost descris de unii ca genul ”yes-man” (o persoană obedientă care nu contestă niciodată ordinele pe care le primește), are și o reputație de a fi cald și atent cu cubanezii cu care a lucrat, dar și cu străinii cu care a avut contact.


Greșelile făcute de Ionuț Lupescu în campania electorală. ”A ignorat anumite cluburi. A discutat doar la Consiliile Județene”

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close