MENIU CAUTĂ

Mihail Saakașvili, eliberat de un tribunal din Kiev. Fostul președinte georgian fusese arestat în weekend

Distribuie

Mihail Saakașvili a fost eliberat. Un tribunal din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakașvili, arestat sâmbătă, respingând astfel solicitarea Parchetului, care ceruse în acest caz consemnare la domiciliu cu brățară electronică pentru fostul președinte georgian, transmite Agerpres.

Saakașvili și susținătorii săi, printre care mai mulți deputați, au primit anunțul judecătoarei cu aplauze.

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, acuzat în Ucraina de intrare ilegală în țară și susținere a unei organizații criminale, a respins luni învinuirile ce i se aduc și a susținut că președintele rus, Vladimir Putin, are un rol în problemele juridice cu care el se confruntă.

”Mă consider un prizonier al oligarhiei din Ucraina și al lui Putin”, a declarat Saakașvili luni, în fața instanței de judecată la Kiev, potrivit relatărilor din media locale.

Saakașvili a fost reținut în weekend, înainte de a conduce un marș de protest prin centrul Kievului făcând apel la demiterea lui Poroșenko. Ulterior, Saakașvili a intrat în greva foamei după ce a fost arestat în Kiev.

Duminică, 10 decembrie, a avut loc o manifestație de amploare la Kiev pentru susținerea lui Saakașvili.

Saakașvili și Poroșenko au fost cândva aliați, fiind uniți atât de idealurile politice occidentale, cât și de aversiunea față de regimul lui Putin, țările lor fiind amândouă în conflict cu Rusia.

Poroșenko l-a ajutat pe Saakașvili să devină guvernator al importantei regiuni ucrainene Odesa, de la Marea Neagră, în 2015. Dar, după un an și jumătate, Saakașvili a demisionat, acuzându-l pe Poroșenko de perpetuarea unei corupții adânc înrădăcinate.

Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană lui Saakașvili în urmă cu câteva luni. Aliații lui Poroșenko l-au acuzat pe Saakașvili că a acceptat sute de mii de dolari de la surse ce au legături cu Rusia pentru campania sa de a-l înlătura pe liderul ucrainean.

Poroșenko a devenit președinte în 2014, după înlăturarea predecesorului său prorus Viktor Ianukovici, în contextul unei mișcări de protest ce făcea apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.


CITEȘTE ȘI…

„Români până la moarte”, serial Libertatea.ro. Umilință și corpuri care zac în morgile din Spania și Italia

GHID | La ce să fii atent atunci când îți iei credit


 

Citește mai multe despre Eliberare, georgia și Kiev pe Libertatea.

Comentarii