Mergi direct la conținut »
VIDEO Miliarde de telefoane, tablete, laptopuri, televizoare, gadgeturi și alte electronice, vulnerabile la atacuri informatice prin Bluetooth
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

VIDEO Miliarde de telefoane, tablete, laptopuri, televizoare, gadgeturi și alte electronice, vulnerabile la atacuri informatice prin Bluetooth

Aproximativ 5,3 miliarde de smartphone-uri, tablete, laptopuri, televizoare sau ceasuri inteligente ori gadgeturi folosite la automatizare locuinței sunt vulnerabile la atacuri informatice prin intermediul conexiunii Bluetooth. Și nici măcar nu este nevoie ca utilizatorii să dea clic pe ceva sau să facă ceva, scrie SC Magazine.

De Daniel Ionașcu,

Tot ce trebuie este să ai conexiunea Bluetooth activată. Nici măcar nu e nevoie de internet, iar utilizatorii nu își pot da seama ce se întâmplă. Vulnerabilitatea afectează dispozitivele cu sisteme de operare Android, iOS, Windows și Linux.

De asemenea, gaura de securitate afectează sistemele auto bazate pe sistemele de operare respective.

Android este sistemul de operare pe care funcționează peste 85% din smartphone-urile vândute în întreaga lume. Mai nou, însă, Android este utilizat și pe ceasuri inteligente, televizoare, dar și pe tot soiul de gadgeturi. Android este realizat de către Google.

De partea cealaltă, iOS este sistemul folosit pe iPhone și iPad și este realizat de către Apple.

Concomitent, Windows este cel mai popular pe calculatoare. Acesta este realizat de către Microsoft.

Linux este o alternativă la Windows și este dezvoltat de către comunitatea de fani, dar și de către o serie de companii care îl utilizează.

”BlueBorne”, o colecție de găuri critice de securitate

Numită ”BlueBorne”, vulnerabilitatea în cauză este de fapt o colecție de 8 găuri de securitate, dintre care 3 sunt critice.

”BlueBorne” permite răufăcătorilor să preia controlul dispozitivelor, ba chiar și să transmită wireless malware-ul către alte gadgeturi.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Găurile de securitate au fost descoperite de către Armis, o companie de securitate din California. Compania are printre clienți Samsung și IDT Corporation.

Actualizări de soft

Între aprilie și august, specialiștii Armis au contactat Apple, Google, Microsoft și comunitatea Linux pentru a repara vulnerabilitățile. Acestea au lansat deja update-uri, astfel că utilizatorii care nu vor să întâmpine probleme trebuie să își actualizeze software-ul de pe dispozitive la ultimele versiuni.

În primăvară au avut loc mai multe atacuri informatice care se răspândeau fără ca utilizatorii să dea clic pe ceva. Este vorba de malware-ul ”WannaCry” și de virusul ”Pettya”, care au blocat sistemele unor companii și instituții din întreaga lume, din Rusia în China.

 

Close
Închide
  Close