Bătrâna Maria Moş, care locuieşte de când se ştie în Lonea, judeţul Hunedoara, îl va îngropa pe Silviu în localitatea natală, alături de fratele său geamăn, Nicolae, şi de tatăl său. Bătrânul s-a stins şi el din viaţă anul trecut, după ce s-a îmbolnăvit în exploatarea minieră în care „lucra de prea mulţi ani”, spune aceasta. Femeia îl plângea ieri pe cel de-al treilea bărbat al familiei Moş, decedat în explozia din exploatarea minieră în care lucra şi al cărui trup neînsufleţit a fost depus la morga din Petrila.
«Nici măcar nu-şi trăise viaţa»
„Familia mea a fost blestemată, mina mi-a luat băieţii şi soţul. Acum 11 ani a murit fratele geamăn al lui Silviu, la Lonea, iar anul trecut a decedat şi bărbatul meu. Se îmbolnăvise şi el tot în subteran, că a fost «ocnaş» toată viaţa. Mă rugam la Dumnezeu de câte ori intra Sorin în tură să nu aibă aceeaşi soartă precum fratele său. Blestemul s-a abătut asupra noastră. Era tânăr, avea 34 de ani. Nici măcar nu-şi trăise viaţa”, a povestit plângând, Maria Moş. Silviu nu era căsătorit şi muncea în mină de la terminarea liceului.
Şi-au luat adio de la alte patru victime
Patru mineri care şi-au pierdut viaţa în dubla explozie ce a avut loc în subteranul minei Petrila, din Valea Jiului au fost conduşi pe ultimul drum, ieri, de sute de persoane. Una dintre victime, Attila Elekes, în vârstă de 35 de ani, de religie reformată, a fost înmormântată în cimitirul din Petroşani, foştii săi ortaci, Nicolae Puian (36 de ani), Daniel Frăţilă (38 de ani) şi Dan Mateş (35 de ani), fiind înhumaţi în Petrila. Mateş, un fost sportiv de performanţă, a fost însoţit pe ultimul drum de luptătorii de la clubul petroşănean unde activase înainte de a se face miner. Azi vor fi îngropaţi şi ultimii patru mineri scoşi morţi din subteran marţi, Iosif Brad, Silviu Moş, Cristian Şipoş şi Trandafir Vişan.
Ciprian Marica sare în ajutorul familiilor minerilor
Atacantul Ciprian Marica (foto) a cumpărat ieri dimineaţă 100 de bilete la meciul România – Georgia, după ce Federaţia a anunţat că va dona încasările pentru a ajuta familiile victimelor tragediei de la Petrila. Fotbalistul a donat o parte din bilete Centrului de copii şi juniori Dinamo, o parte unei şcoli din Bucureşti, iar alte 25 de tichete au fost oferite ca premiu la campionatul de fotbal al deţinuţilor, disputat tot pe stadionul Dinamo. „Am citit în presă că s-au vândut foarte puţine bilete. Sunt dezamăgit de lipsa de interes pentru această partidă, care, dincolo de caracterul sportiv, are şi un scop caritabil. Păcat!”, a spus el.
Al doilea miner operat cu succes
Mihai Petru, minerul adus în Capitală cu arsuri pe 85% din suprafaţa corpului, a suferit ieri un transplant de piele la membrele superioare. Evoluţia lui şi a colegului operat marţi este bună, spun medicii care au efectuat intervenţiile la Spitalul de Arşi. Totuşi, starea minerului se menţine critică, la fel ca şi a altor trei colegi internaţi la acelaşi spital. Cel de-al cincilea e în afara oricărui pericol şi va fi externat în cel mult zece zile. Alţi trei mineri sunt internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Doi dintre ei se află în stare critică, iar unul este în afara oricărui pericol. Ortacii răniţi care au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, se simt bine. Şase dintre ei au fost deja externaţi, numai unul rămând la secţia de chirurgie.
S-a deschis dosar penal în cazul exploziilor de la Petrila, care au ucis 12 mineri
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Victoriţa Povarnă, a anunţat că s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, în cazul exploziilor de la Petrila, în urma cărora 12 mineri au murit. În paralel, comisia de anchetă, formată din patru procurori specializaţi în astfel de cazuri, doi ofiţeri de la IGPR, doi judiciarişti din IPJ Hunedoara şi specialişti ai Institutului Naţional de Securitate Minieră, continuă audierile celor implicaţi, pentru a se stabili împrejurările şi cauzele care au putut provoca tragedia. Fosta conducere a minei Petrila a fost deja audiată.