Mergi direct la conținut »
Nicio firmă a miniștrilor din Guvernul Tudose nu a optat pentru contul separat de TVA
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Nicio firmă a miniștrilor din Guvernul Tudose nu a optat pentru contul separat de TVA

Nicio firmă a miniștrilor din Guvernul Tudose nu a optat pentru contul separat de TVA

Nicio firmă deținută de către miniștrii Guvernulului Tudose nu a optat la firmele lor pentru contul de split TVA, măsură impusă chiar de către Cabinetul din care fac parte, potrivit unei analize efectuate de către Cursdeguvernare.ro.

De Daniel Ionașcu,

Măsura a fost adoptată recent de către Guvern și este opțională de la 1 octombrie, urmând a fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Statul blochează banii firmelor prin contul de split TVA

Reprezentanții mediului de afaceri au criticat dur măsura, și asta pentru că le-ar crea probleme de numerar. Consultantul fiscal Adrian Bența a afirmat că, practic, contul separat de TVA permite statului să își facă o rezervă financiară de 19% din banii firmelor, iar statul ar putea executa acele sume în 2018 dacă nu are încasări suficiente la buget.

Problema o constituie faptul că firmele nu pot avea acces la proprii bani. Din această cauză, măsura a fost modificată în comisiile Parlamentului, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 să nu fie obligatorie decât pentru companiile de stat și firmele care au contracte publice. Totuși, Coaliția PSD-ALDE este decisă să treacă măsura în varianta originală a Guvernului.

Cine sunt oficialii care nu folosesc măsura Guvernului

Ceea ce ne aduce la firmele membrilor Executivului. Dintre aceștia, 11 au participații la firme private.

Premierul Mihai Tudose este acționar al companiei 1001 Net România SRL, după cum arată declarația de interese depusă la Camera Deputaților, dar firma în cauză nu a optat pentru contul de split TVA.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede!
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede!

La fel se întâmplă și în cazul celor trei companii deținute de către vicepremierul Marcel Ciolacu, dar și în cazu Grațielei Gavrilescu, alt vicepremier, care deține și portofoliul Mediului.

Același lucru este valabil și pentru ceilalți miniștri cu firme:

-Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de pretutindeni
-Florian Bodog, ministrul Sănătății
-Gheorghe Șimon, ministrul Economiei
-Lucian Romașcanu, ministrul Culturii
-Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe
– Petre Daea, ministrul Agriculturii
-Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul.

În fine, și Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, are o firmă, dar aceasta este în proces de închidere, potrivit sursei citate.

Tel Drum evită contul de split TVA

Presa a scris de curând că nici Tel Drum – companie de lucrări de infrastructură – nu a optat pentru contul separat de TVA. Mass-media a scris că aceasta ar fi controlată de către președintele PSD Liviu Dragnea, dar acesta neagă.

Tel Drum este controlată prin acțiuni la purtător. Compania este implicată într-un dosar de corupție instrumentat de către DNA, acesta vizând concesionarea insulei Belina de pe Dunăre.

Close
Închide
  Close