UPDATE: Ministerul Justiţiei a primit de la instanțe toate actele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă

21 aprilie 2017 16:40

Ministerul Justiţiei a primit de la instanţe deciziile privind îndeplinirea condiţiilor pentru solicitarea extrădării lui Sebastian Ghiţă, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare urmând să fie transmise autorităţilor din Serbia, după finalizarea traducerilor.

UPDATE 21 aprilie 2017 „Până la data de 21 aprilie 2017 Ministerul Justiţiei a primit documentele transmise de către instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă. Aceste documente sunt în curs de analiză la nivelul direcţiei de specialitate, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile, urmând a fi definitivată cererea de extrădare” au anunțat reprezentanţii Ministerului Justiţiei (MJ).

Ei precizează că vor analiza dacă documentaţia corespunde cu cerinţele Convenţiei Europene de extrădare şi cu exigenţele autorităţilor din Serbia.

„Acest examen de regularitate presupune analizarea corespondenţei întregii documentaţii cu cerinţele prevăzute de instrumentul internaţional aplicabil (Convenţia Europeană de extrădare – Paris 13 decembrie 1957), cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cu exigenţelor autorităţilor sârbe care au solicitat, între altele,  traducerea documentelor în limba sârbă”, mai arată reprezentanţii MJ.

Ministerul menţionează că, după finalizarea traducerilor, va fi transmisă către Serbia cererea de extrădare şi documentele care o însoţesc.

„Cu respectarea termenelor legale, după finalizarea traducerilor, care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”, încheie reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Grindeanu: Am primit asigurări că toate procedurile se desfăşoară normal, în cazul extrădării lui Ghiță

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, vineri, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a asigurat că toate lucrurile în cazul lui Sebastian Ghiţă se desfăşoară conform procedurilor, în vederea extrădării.

„Sunt procedurile normale pe care Ministerul Justiţiei şi autorităţile din România le fac. M-am informat pe scurt dacă au început aceste proceduri, dacă sunt pe parcursul normal şi firesc. M-a asigurat domnul ministru Tudorel Toader că toate lucrurile se desfăşoară conform procedurilor, astfel încât extrădarea să poată fi făcută atunci când (…) se îndeplinesc toate procedurile”, a declarat Grindeanu, la Brăila.


UPDATE ora 22:00. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi seară că Sebastian Ghiţă a fost identificat şi reţinut de autorităţile din Serbia în baza mandatelor emise în România.

„Sebastian Ghiţă a fost identificat şi reţinut în baza mandatelor de arestare emise din România. Dacă l-au reţinut, vă daţi seama că reţinerea nu se face fără probatoriu, fără analiză, fără dosar, ceea ce înseamnă că în momentul în care a fost reţinut, ulterior arestat pentru cele 18 zile a existat baza juridică, fundamentul juridic şi faptic pentru luarea acestei măsuri grave”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

UPDATE ora 17:25. Poliția de Frontieră Română va efectua verificări pentru a stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IGPF, Alexandra Popescu.

”Poliția de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României în funcție de rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile abilitate și de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal. La finalizarea verificărilor se vor lua măsurile prevăzute de lege’‘, a precizat oficialul IGPF.

UPDATE ora 17:00. Curtea de Apel Ploieşti a constatat, marţi, că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă şi urmează ca în cursul acestei zile sau cel târziu miercuri să trimită documentele Ministerului Justiţiei, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

UPDATE ora 11:22. „Pe data de 17 aprilie, Interpol a înștiințat instanțele din România cu privire la arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță, pentru o perioada de 18 zile. Potrivit legii, instanțele din România emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice în procedură de urgență îndeplinirea condițiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanță poate fi atacată, ceea ce înseamnă că nu rămâne definitivă. În acest moment, suntem în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de judecare. În momentul în care primim hotărârile, declanșăm procedurile de extrădare. Ministerul Justiției are deja pregătită acea cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat dăm drumul la procedură. Până atunci, prevederile legale ne obligă să așteptăm. În maxim trei zile, instanța verifică și ne trimite încheierea. Sper ca hotărârea să rămână definitivă la prima instanță”, a declarat Tudorel Toader.


Autoritățile din România vor demara procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță. Fostul deputat, prins săptămâna trecută, în Serbia, va fi extrădat  în baza Convenţiei Europene de extrădare, document comun între România şi țara vecină.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marți că Ministerul Justiției va demara procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță și că fostul deputat „să vină în țară, o să fie audiat și o să aflăm multe”.

Procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță

ICCJ și Tribunalul Prahova trebuie să trimită fiecare documente prin care să ceară punerea în aplicare a mandatelor de arestare în lipsă, emise anul acesta pe numele lui Sebastian Ghiță. Documentele vor ajunge la Ministerul Justiției și abia apoi va putea începe oficial procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță.

Sebastian Ghiță se află în arest în Serbia, unde trebuie să dea explicații pentru faptul că s-a legitimat folosind acte false. Rămâne de văzut dacă autoritățile sârbe vor merge mai departe cu ancheta deschisă față de fostul parlamentar. De această decizie depinde și momentul în care Sebastian Ghiță va putea fi extrădat.

Sebastian Ghiță era supravegheat de Poliția Română în Serbia încă din luna februarie. Arestarea sa de către polițiștii sârbi a îngreunat însă operațiunea polițiștilor din România, care doreau să afle care sunt complicii lui la fuga din România și abia apoi să-l rețină.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro