Fechet: Nu cred că vom mânca cireșe, vișine, piersici și caise din România anul acesta

„Trebuie să recunosc că nu o să reușim la Ministerul Mediului să luăm măsuri care să schimbe clima în România și la nivel global. Însă în ceea ce privește adaptarea și atenuarea unor riscuri, bineînțeles că putem”, a spus Mircea Fechet, ministrul mediului.

Fechet a subliniat că frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme vor crește de la an la an.

„Anul acesta se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca piersici și caise din România, iar din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva fermieri, proprietari ai unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere va fi afectată”, a atras atenția ministrul mediului.

Fermier: Daună totală, vom avea fructe mai scumpe și din import

Temperaturile scăzute au afectat sever livezile, unele zone raportând pierderi de până la 100%. Acest lucru va duce probabil la o creștere a importurilor și a prețurilor fructelor în lunile mai și iunie.

Fermierii care nu au avut instalații de încălzire în livezile de cireși ar putea să fi pierdut întreaga recoltă.

„Pistilul este negru cu totul. Nu avem nicio floare viabilă. El ar trebui să fie verde (…). Daună totală”, explică situația un fermier.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Situația nu este mai bună nici în țările vecine. Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, care exportă de obicei fructe în România, au raportat și ele pagube semnificative din cauza temperaturilor negative.

Asociația Pomicultorilor cere autorităților să declare forță majoră

Asociația Pomicultorilor din România a cerut autorităților să declare forță majoră.

„Situația este una dezastruoasă pentru întreg sectorul horticol din România. Putem spune că niciodată nu am întâlnit, atât eu, cât și cei care îmi povestesc, un accident climatic care să cuprindă o gamă atât de largă de specii și pe o întindere atât de mare”, precizează Bogdan Silinescu, reprezentant al organizației FRULEG.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că a fost format un grup de lucru pentru a aborda această situație critică.

„Practic, tot teritoriul țării este compromis, de la cea mai vestică localitate, de la Beba Veche și până la Sulina sau, să zicem, până la Constanța și de la Darabani și până la Zimnicea, pomii fructiferi sunt avariați într-o foarte mare măsură”, a adăugat Bogdan Silinescu.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.