Mircea Geoană a arătat că „nu există niciun fel de modalitate” pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din cele două țări est-europene și a amintit faptul că „așa-zisele garanții de securitate” cerute de Moscova de la debutul crizei de la granița dintre Rusia și Ucraina au fost respinse de Alianța Nord-Atlantică și de Statele Unite ca „inacceptabile”.
„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriiile forțe pe propriul teritoriu”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.
Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova.
Mircea Geoană, pentru Digi24:
Reacția secretarului general adjunct al NATO vine după ce Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunțat, vineri, că pe lista garanțiilor de securitate pe care le solicită Moscova pentru detensionarea situației de la granița cu Ucraina se află inclusiv retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria.
Kremlinul a solicitat garanţii legale din partea NATO că alianța militară va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.
„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria, şi România”, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.
Anunțul Federației Ruse a venit la scurt timp după ce președintele american Joe Biden și omologul său francez, Emmanuel Macron, au vorbit despre o posibilă consolidare a trupelor NATO în România, în contextul crizei de la granița dintre Rusia și Ucraina, acolo unde Kremlinul ar fi comasat deja peste 127.000 de soldați. Occidentul se teme că Rusia ar putea ataca, din nou, Ucraina, după anexarea Crimeei, în 2014, în timp ce Moscova spune că are tot dreptul să își desfășoare trupele pe teritoriul său după cum crede de cuviință.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro