UPDATE ora 16:30. Întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului a avut un rezultat bun, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu. Totodată, vineri vor avea loc noi discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Muncii pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte sumele de bani care au fost repartizate.
„Rezultatul este bun. Am alături de mine colegii din Biroul executiv, cu care am intrat la domnul premier, vicepremier. Au fost şi miniştrii din Finanţe, Muncă, Sănătate. De mâine (vineri n.r.) începem să lucrăm pe nemulţumirea privind legea 153 (Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), încercăm să eliminăm de acolo toate punctele nevralgice, inclusiv articolul 25, să vedem ce facem cu el. Sunt nişte sume de bani care au fost împărţite prost şi noi încercăm să găsim soluţii. Consider că întâlnirea de astăzi a fost una bună şi putem să le spunem celor 10.000 de colegi din piaţă, că suntem pe un drum bun şi că încercam să rezolvăm problemele pe care le-am avut până acum”, a spus Bărăscu, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria.
„De mâine (vineri n.r.) ne întâlnim la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Muncii şi vom găsi împreună soluţiile pentru sumele de bani care au fost repartizate. Era vorba de 2,9 miliarde (lei n.r.), care erau în plus şi alţi bani care se găsesc în interiorul legii şi pentru care, noi, mâine, vom încerca să găsim soluţii pentru repartizarea lor, astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Garanţia este că niciun coleg din sănătate nu va pierde nimic din ce a avut până acum”, a precizat Bărăscu, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului.
UPDATE ora 13:00. Liderii Federaţiei SANITAS au intrat joi, în jurul orei 13:30, la discuţii cu premierul Mihai Tudose, în contextul problemelor cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România.
UPDATE ora 13:20. Mii de sindicaliști protestează la această oră în fața Guvernului.
UPDATE ora 12:30. Protestatarii se îndreaptă acum spre Guvern.
Medicii strigă „Grevă generală!” și „Jos, jos, jos, Guvernul mincinos!”.
Mitingul a început la ora 11:00, în Piaţa George Enescu din Bucureşti, și va fi urmat de un marş către Piaţa Victoriei, în intervalul 12.00 – 14.00. Mitingul ar urma să aibă loc pe traseul: Piaţa George Enescu – bulevardul Gh. Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei.
Brigada Rutieră anunță că traficul rutier va fi închis gradual, daca situația o va impune, în intervalul orar 11.00-14.30, după cum urmează:
Str. știrbei Vodă, între Calea Victoriei și Str. Luterană;
Calea Victoriei, între Bd. Dacia și Str. C.A. Rosetti;
Str. Benjamin Franklin, între Calea Victoriei și Str. Nicolae Golescu;
Str. C.A. Rosetti, între Calea Victoriei și Bd. Gheorghe Magheru.
Rute alternative:
Bd. Gheorghe Magheru — Bd. Nicolae Bălcescu — Piața Universității
Bd. Iancu de Hunedoara — șos. ștefan cel Mare — Bd. Dacia — Piața Romană — Piața Universității
Str. Buzești — Str. Berzei — Str. Vasile Pârvan — Splaiul Independenței — Piața Universității
Liderii sindicali au avut miercuri discuții la Guvern privind nemulțumirile legate de salarii. În urma discuțiilor, nu s-a ajuns la niciun consens, motiv pentru care s-a decis organizarea mitingului care are loc astăzi.
„Am discutat pe Legea salarizării, la care noi avem mult de lucru, care ne deranjează mai ales prin regulamentul de sporuri, care ar trebui sa fie parte integrantă a legii. Nu am găsit cele mai bune soluţii, dar există disponibilitatea ca domnul ministru sa transmită în teritorii şi să trimită echipele de control. Nu putem să facem ca secţiile să fie reprezentate din punct de vedere financiar de ceea ce se întamplă acolo, adică o secţie care avea salariul normal al asistentului, al medicului, al infirmierului, să fie adăugat sporul pe care îl avea înainte şi el să fie promovat ca un salariu pe secţia respectivă”, a spus președintele federației Sanitas, potrivit Mediafax.
Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor în sensul eliminării inechităţilor şi rezolvării omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil şi nediscriminator; renunţarea la plasarea contribuţiilor sociale în totalitate din sarcina angajatorului în cea a angajatului; recâştigarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018.
Mii de sindicaliști au participat, pe 4 octombrie, la un miting în fața Guvernului. Cea mai mare problemă invocată atunci era legată tot de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească în veniturile nete.
FOTO: Vlad Chirea
Aproximativ 5.000 de pușcăriași, din cei peste 25.000, vor putea fi eliberați! Condițiile de detenție îi scot din închisori
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro