Mergi direct la conținut »
Slujbă de comemorare a 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Prislop
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Slujbă de comemorare a 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Prislop

Slujbă de comemorare a 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Prislop

Mii de credincioși sunt așteptați să participe la slujba de pomenire și la parastasul oficiate pentru a comemora 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Prislop din județul Hunedoara. Din spusele unora dintre enoriași, „Sfântul Ardealului” ar fi făcut minuni, însă Sfântul Sinod nu a luat încă o decizie cu privire la canonizarea părintelui.

O comisie specială continuă cercetările din punct de vedere științitic și teologic cu privire la viața, activitatea și scrierile lui Arsenie Boca. Concluziile acesteia urmează să fie înaintate Sfântului Sinod care urmează să ia o decizie în privința canonizării părintelui, notează Agerpres.ro.

„Membrii Comisiei de canonizare lucrează în mod individual; au primit sarcini din partea comisiei pentru a le duce la bun sfârșit. Cercetarea continuă, în vederea canonizării. Vom vedea când se va stabili următoarea sesiune comună a membrilor Comisiei de canonizare. Comisia a avut ultima întâlnire în plen în iarna anului trecut”, a declarat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.

Comisia de canonizare din care fac parte înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române și-a început activitatea în aprilie 2016 și este condusă de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza. Înalții ierarhi studiază din punct de vedere științitic și teologic activitatea părintelui Arsenie Boca pentru a lua o decizie în privința canonizării acestuia.

moartea părintelui Arsenie Boca

Mii de pelerini au venit la slujba oficiată pentru a comemora 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca
sursa foto: zhd.ro

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus (Hunedoara). În 1933, a absolvit Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu, iar în În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paștile anului 1940, s-a călugărit Mânăstirea Brâncoveanu — Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

Părinte ieromonah, teolog, artist plastic, Arsenie Boca a ajuns stareț la Mănăstirea Brâncoveanu, iar mai apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desființat lăcașul de cult din Hunedoara, pe care l-a transformat în cămin de bătrâni. Părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire, iar Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

În anii 1948 și 1951, părintele a fost arestat și torturat de fosta Securitate care l-a acuzat că ar fi avut legături cu legionarii. Arsenie Boca a fost închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea și a fost condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari și la Canal.

La sfârșitul pedepsei, părintele a revenit ca stareț la Mânăstirea Prislop, fiind considerat unul dintre martirii gulagului comunist. Arsenie Boca a pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km de București.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. S-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. În fiecare zi, sute de pelerini vin să se închine la mormântul părintelui Arsenie Boca.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Harul părintelui Arsenie Boca este la fel de viu și după moarte

Multe minuni sunt legate de viața și de sfârșitul lui Arsenie Boca, iar cei care au avut privilegiul de a-l cunoaște personal vorbesc despre puterea sa vindecătoare și despre harul cu care știa să liniștească orice suflet îndurerat.

Nu întâmplător, în zilele de priveghi, în jurul coșciugului în care era depus se simțea un miros puternic de smirnă, despre care vorbeau toți cei care au mers la Prislop să îl conducă pe ultimul drum.

Măicuțele de la mănăstire se rugau alături de credincioșii veniți la înmormântare și le spuneau să nu se teamă de aburii de smirnă și tămâie, că aceasta era ultima binecuvântare a părintelui. Se mai spune că șase ani mai târziu, lângă mormântul său a răsărit un izvor drept mărturie a minunilor și a iubirii pe care Arsenie Boca a avut-o pentru oameni.

În ultimul an al vieții, părintele vorbea adesea despre moartea sa: ”Mă duc, dar de acolo de unde mă voi duce, vă voi ajuta mai mult decât am făcut de aici” – ar fi spus el conform declarațiilor părintelui Simion Todoran care îl vizita aproape în fiecare lună.

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”
Recomandări

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

 

Într-adevăr, chiar și azi pelerinii care vin la mormântul său simt că apa izvorului îi ajută. Unii susțin că are putere de leac pentru boli pe care medicii de azi nu au tratamente, alții spun că rugăciunile rostite la mănăstire le deslușesc mai bine drumul și alegerile pe care le au de făcut.

Părintele Arsenie Boca a condamnat avortul

Părintele Arsenie Boca a considerat mereu avortul ca fiind un păcat superm, egal cu crima.

Deseori le îndemna pe femeile însărcinate să se roage neîncetat pentru a naște copii sănătoși, dar și pentru a fi ferite de rele.

Arsenie Boca a atras atenție asupra faptului că Dumnezeu nu va ierta acest păcat mamelor, ci vor avea de îndurat clipe grele.

Acesta a mai spus că toate păcatele bunicilor și părinților se pot răsfrânge asupra copilului. De aceea trebuie dusă o viață curată, cu rugăciune și milostenie.

„Un copil are scrise în sine toate înclinările unui număr mare de părinţi, atât cele bune cât şi cele rele (jumătate de la cei doi părinţi, a patra parte de la cei patru bunici, a opta parte de la cei opt străbunici şi aşa mai departe)”, scria părintele în Pravila Albă.

Când se poate iubi o femeie cu bărbatul ei

Părintele spunea care sunt zilele în care o femeie se poate iubi cu soțul ei, pentru a face copii.

Vremi îngăduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele între posturi, însă numai dacă soţii amândoi sunt învoiţi la rostul rodirii de copii.

Femeia și bărbatul nu se vor apropia trupește unul de celălalt în cele trei zile de post pe săptămână, în cele patru posturi mari de peste an, în zilele de sărbători (aici fiind incluse și zilele de weekend).

Părintele Arsenie Boca a mai spus că dacă femeia și bărbatul respectă anumite legi firești și învățăminte, atunci nu vor mai avea loc avorturi, desfrânări, blesteme și alte spurcăciuni.

Abstinența sexuală dă vigoare

Abstinența sexuală dă vigoare, dar din când în când, rar, trebuie soții să se împreuneze, în afară de posturi.

Femeia (luată din bărbat) are nevoie de completare endocrină, prin contact, de la bărbat.

Femeia e necesar să fie căsătorită, de la vârsta împlinirii fiziologice, după 20 de ani.

Pentru menținerea sănătății are nevoie de combustibil masculin, care se poate obține numai în viața conjugală, legală civil și bisericește. Ce se face prin desfrânare este spre pedeapsă.

Femeile care nu primesc combustibil masculin, fie din lipsa căsătoriei, fie că se abțin de la raporturi conjugale, ajung la anxietate (stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc, întâlnită în unele boli de nervi), nevroze, idei de sinucidere, agresivitate etc.

Acestea pot fi și efecte ale văduviei forțate(moartea prematură a soțului) sau ale sterilității”, așa obișnuia să le învețe pe femei părintele Arsenie Boca.


Citește și VIDEO. Profesorul Băraru face din elevi campioni la NASA. Au ajuns la Harvard și Cambridge


 

Close
Închide
  Close