Dupa ce au fost loviti crunt de inundatii in 2005, romanii n-au scapat nici anul acesta de furia naturii. De data aceasta avem de-a face cu situatii paradoxale. Daca Moldova si o parte din Transilvania sunt ingropate in nameti, sudul si vestul tarii sunt maturate din nou de viituri.
16 judete au fost grav afectate pana acum de viscolul, ninsorile si inundatiile produse incepand de duminica. Greu incercat este iarasi judetul Dolj, unde 40 de localitati au avut de suferit in urma ploilor si topirii zapezilor si peste 200 de persoane au fost evacuate din locuinte. Militarii, impreuna cu politistii si zeci de voluntari, au intervenit cu barci pneumatice pentru salvarea populatiei din comuna Sopot, oamenii fiind surprinsi in case de revarsarea apelor. Alte zeci de persoane din localitatea Podmeltu au fost evacuate ieri din locuinte, dupa ce raul Jiu s-a revarsat in urma precipitatiilor abundente.
Si situatia e departe de a se imbunatati. Peste 10.000 de oameni din sase comune doljene situate in aval de lacul Fantanele asteapta de luni seara din minut in minut sa fie evacuati, dupa ce nivelul acestuia a depasit cota de atentie cu 25 cm si e gata sa rupa barajul.
Viscolul si zapada au dus la suspendarea circulatiei pe trei drumuri na-tionale. Masinile circula cu greutate pe toate sosele, din Moldova. Si trenurile care trec prin Moldova intampina serioase dificultati in a razbate prin nameti. Pe anumite linii acestea circula dublate cu locomotiva diesel, dupa ce vantul puternic a afectat si retele electrice. Trenurile de calatori au inregistrat intarzieri de 10-80 de minute.
Se incalzeste din 20 martie
Meteorogii spun ca temperaturile vor creste din 20 martie, lucru care ar putea provoca noi inundatii. Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, afirma ca exista inca pericol de precipitatii crescute in Oltenia, Muntenia si Dobrogea.