VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Fântâna Mioriţa este înscrisă în Lista monumentelor istorice a Bucureştiului și este una dintre emblemele Capitalei. Monumentul a fost construit după planurile arhitectului Octav Doicescu, iar mozaicurile cu care a fost decorat au fost realizate de artistul plastic Miliţa Petraşcu (1892-1976). Fântâna Mioriţa a fost inaugurată cu prilejul expoziţiei Luna Bucureştilor din anul 1936.

În anul 2015, au început lucrările de restaurare și modernizare a întregului monument, inclusiv celebrele mozaicuri realizate de Milița Petașcu. Partea de reparaţie a soclului monumentului a costat 120.000 de euro.

Degradarea monumentului de artă a fost ascunsă sub bannere

În iunie 2017, un cititor anunța că mozaicurile fuseseră înlocuite cu replici din ”mușama”. Am mers la fața locului și am constatat că, într-adevăr, mozaicurile cu scene din balada Miorița fuseseră acoperite cu bannere. “Restaurarea” mozaicului mucegăit şi atacat de ciuperci s-a făcut în felul următor: s-a fotografiat lucrarea existentă, imaginea a fost “curăţată” digital în Photoshop, apoi s-au printat imaginile pe o suprafaţă din poliplan. Ulterior, cele două bannere au fost fixate cu suruburi autofiletante peste mozaicul original.

Porțiuni mari din mozaic au început să cadă

Am întrebat, anul trecut, Primăria Capitalei și Ministerul Culturii ce se întâmplă cu acest monument, dar nu am primit nici până astăzi un răspuns.

Bannerele au căzut, doar în câteva puncte, pe fațada dinspre Muzeul Minovici, mai flutură câteva urme de plastic. Mozaicurile originale sunt distruse, iar pe fațada dinspre Parcul Herăstrău, porțiuni mari din opera considerată monument de artă au început să cadă.


Citește și:

Ce este Pilonul II de pensii, ”pușculița” cu 43 de miliarde de lei la care râvnește Guvernul

Urmărește-ne pe Google News