Conflictul intern din cadrul guvernului rus pare mai profund decât se înțelegea până acum, sugerează o nouă serie de documente secrete americane scurse în spațiul public.

Informațiile arată că oficialii de la vârful țării se ceartă în legătură cu numărul de morți și răniți din război, agenția internă de informații acuzând armata că a ascuns amploarea pierderilor.

Noul lot de documente, care conține 27 de pagini, arată cât de adânc au pătruns agențiile de spionaj americane în aproape fiecare aspect al aparatului de informații rusesc și al structurii de comandă militară, scrie New York Times.

Într-unul din aceste documente, oficialii americani spun că principala agenție de informații a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a „acuzat” Ministerul Apărării „că a ascuns victimele rusești în Ucraina”.

Constatarea evidențiază „reticența continuă a oficialilor militari de a transmite vești proaste spre vârful lanțului de comandă”, spun ei.

Mențiunea, făcută pe 28 februarie într-un document care mai conține o serie de actualizări despre războiul din Ucraina, pare să se bazeze pe interceptări electronice colectate de agențiile de informații americane.

În general, documentele nu par să conțină prea multe informații provenite din surse umane. În schimb, o mare parte a materialului este etichetat ca provenind din interceptări de comunicații.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Câți ruși au murit în război?

Luate împreună, documentele subliniază câteva dintre motivele principale pentru care, în opinia multor analiști, președintele rus Vladimir Putin nu a reușit să obțină o victorie militară majoră în Ucraina după mai mult de 13 luni de război.

Printre aceste motive, scrie New York Times, se află luptele interne dintre agențiile rusești responsabile pentru diferite aspecte ale războiului, inclusiv FSB și Ministerul Apărării.

Înregistrarea privind numărul de victime nu oferă mult context, dar arată că FSB pune la îndoială, în cadrul discuțiilor din cadrul guvernului rus, numărul de victime calculat de Ministerul Apărării.

Potrivit documentului, oficialii FSB susțin că bilanțul ministerului nu a inclus morții și răniții din rândul Gărzii Naționale Ruse, al forței de mercenari Wagner sau al luptătorilor aduși în Ucraina de Ramzan Kadîrov, liderul cecen.

FSB „a calculat că numărul real al rușilor răniți și uciși în luptă ar fi mai aproape de 110.000”, se arată în document.

Documentul nu precizează cifrele pe care Ministerul Apărării le difuzează în cadrul guvernului. Ultima dată când ministerul a dezvăluit public un bilanț al morților a fost în septembrie. Atunci, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Oficialii americani au estimat anterior pierderile totale rusești la aproximativ 200.000 de soldați. Un alt document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații relatează că rușii au suferit între 189.500 și 223.000 de morți și răniți până în februarie, comparativ cu 124.500-131.000 de victime ucrainene.

Conflictul Șoigu-Prigojin

Documentele oferă, de asemenea, detalii noi despre o dispută publică din februarie, în care Evgheni Prigojin, afaceristul care deține organizația Wagner, i-a acuzat pe oficialii militari ruși că nu i-au oferit muniția de care aveau nevoie urgentă luptătorii săi.

Putin a încercat să rezolve personal disputa, chemându-i pe Prigojin și pe Șoigu la o întâlnire care se crede că a avut loc pe 22 februarie, relatează un document.

„Întâlnirea s-a referit aproape sigur, cel puțin în parte, la acuzațiile publice ale lui Prigojin și la tensiunea rezultată cu Șoigu”, arată documentul secret american.

Conflictul deja vizibil dintre Prigojin și liderii militari ai Rusiei, Șoigu și șeful armatei Valeri Gherasimov, a explodat în februarie, când șeful Wagner i-a acuzat pe cei doi că nu oferă trupelor sale muniția necesară pentru lupta din Bahmut.

Pentru a-și întări acuzațiile, Prigojin a postat o fotografie cu zeci de cadavre ale luptătorilor săi, victime ale luptelor sângeroase din Bahmut, îngrămădiți pe solul înghețat ucrainean.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

După scandalul izbucnit, presa rusă a scris că Prigojin ar fi primit în cele din urmă muniția cerută.

Prigojin a fost un critic constant al cuplului Șoigu-Gherasimov, el atacând inclusiv înlocuirea generalului Serghei Surovikin de la șefia campaniei militare din Ucraina.

Rusia nu poate întrerupe livrarea de arme către Kiev

Noile documente au fost scurse în spațiul public sub formă de fotografii, iar unele dintre ele au pagini lipsă.

Cele prezentate în întregime includ materiale de la Agenția Națională de Securitate (NSA), Biroul Directorului Serviciului Național de Informații și Direcția de informații a Statului Major Întrunit al Pentagonului.

Materialul care a ajuns în posesia New York Times a fost postat pe unul dintre serverele Discord unde a apărut și primul set de documente, ale Pentagonului.

Oficialii americani au declarat că acele documente sunt autentice, dar au avertizat că unele au fost modificate. De asemenea, este posibil ca documentele să conțină informații învechite sau inexacte.

Un alt document nou care pare să fi fost produs de Statul Major al armatei și datat 23 februarie concluzionează că Rusia nu a reușit să întrerupă fluxul masiv de arme și echipamente occidentale spre Ucraina de la începutul războiului și afirmă că armata Kremlinului nu va fi capabilă să schimbe acest lucru prea curând.

„Este foarte probabil că în următoarele 6 luni, provocările economice și capacitățile convenționale degradate ale Rusiei vor împiedica și mai mult eforturile sale, creând un mediu în mare parte permisiv pentru continuarea livrărilor de ajutoare letale”, se arată în document.

Semne de întrebare privind ajutorul oferit de China

Noile materiale includ, de asemenea, un document de șase pagini, datat 23 februarie, al Biroului Directorului Serviciului Național de Informații, numit „Raportul de supraveghere”, scrie New York Times.

În loc să aibă concluzii finite ale serviciilor de informații, „Raportul de supraveghere” compilează diverse relatări neverificate care au ajuns la agențiile de informații în orele de dinaintea distribuirii sale, unele dintre ele provenind din surse unice, adesea fără un context aprofundat.

Oficialii guvernamentali care citesc acest raport știu că unele dintre materiale se vor dovedi corecte, dar că alte informații sunt incomplete.

Raportul afirmă, spre exemplu, citând o interceptare a comunicațiilor, că serviciile secrete externe rusești au „raportat” că China a aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei.

Din document nu reiese însă clar dacă chinezii le-au spus direct rușilor că trimit acest ajutor sau dacă rușii îi spionau pe chinezi și au aflat acest lucru interceptând comunicațiile.

Pe 3 martie, la câteva zile după ce documentul a circulat în cadrul guvernului american, presa americană a relatat că ceea ce au aflat americanii despre planul de a obține ajutor letal din partea Chinei a fost „cules de la oficiali ruși”.

Dar un înalt oficial al administrației a avertizat miercuri că, la câteva săptămâni de la acel moment, nu există niciun indiciu că China a decis totuși să acorde ajutor letal Rusiei, ceea ce sugerează că informațiile rusești despre intențiile Beijingului ar putea fi eronate.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

vudejea   •   14.04.2023, 09:16

Conflicte interne pe glob in guverne sunt doar in Rusia. Da. Vai mama voastra, spalatoria nu mai stie ce sa mai palavrgeasca. Eu ma tot gandesc de ce s-au retras rusii de langa Kiev ce era aproape incercuit. Contrar spalatoriei, realitatatea e ca ucrainenii n-au castigat in lupta niciun metru, rusii s-au retras.Eu cred ca daca luau Ucraina repede, nu prea aveau ce face cu ea. Nu vor sa o cucereasca, vor sa o distruga. Carne de tun permanenta au doar din teritoriile anexate, 12-15 milioane populatie

Jumbo   •   13.04.2023, 11:43

Disperarea propagandei globaliste e comica. Cu tot efortul lor de a baga batul prin gard ca sa i invrajbeasca, patriotul Putin bese... Hai cu totii baieti, slava ucrainaaaaa, TRĂIASCĂ Cerșenski

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI