Sute de boschetari morti sunt ingropati pe bani publici, in conditiile in care cea mai ieftina inmormantare costa in jur de 1.000 de lei. Numai anul trecut, in cimitirul Straulesti II, primariile au platit inhumarea a 300 de persoane neidentificate, adica aproximativ 300.000 de lei.
Cadavrele oamenilor strazii asupra carora nu se gasesc documente de identitate ajung la Institutul Medico-Legal, unde un politist le amprenteaza si le fotografiaza.
300 de lei costa sapatul gropii
Daca au sfarsit de moarte buna, acestea sunt tinute pentru scurt timp la morga, dupa care sunt preluate de municipalitate, care face toate pregatirile pentru inhumare. Este momentul in care in mijlocul acestor formalitati intervine banul public. Asadar, primaria de sector pe raza careia s-a produs decesul este obligata sa suporte financiar inmormantarea. ‘Trei sute de lei costa sapatul gropii, iar cosciugul, patru sute de lei, in final totul ajunge la 1.000 de lei. Anul trecut am inmormantat 300 de persoane, deci totul ne-a costat 300.000 de lei’, ne-a spus George Georgescu, directorul Administratiei Nationale a Cimitirelor.
Imediat dupa ce acopera mormantul cu pamant, groparii pun pe mormintele proaspete ale ‘mortilor nimanui’ cruci din lemn care au inscriptionat, cu vopsea neagra, doar un numar si mesajul ‘neidentificat’. Dupa traditia crestina, cadavrele odihnesc in locurile respective sapte ani. Ulterior, locul de veci revine unui alt boschetar.
Aglomeratie la morga din Braila
Frigiderul morgii Serviciului de Medicina Legala (SML) din Braila este incarcat peste capacitate, pe cele 3 locuri fiind ‘cazate’ nu mai putin de 8 cadavre ale unor oameni ai strazii.
Asa cum a explicat seful SML Braila, dr. Gina Ilie, motivul este acela ca autoritatile locale intarzie sa ridice mortii din frigider si sa-i ingroape. Din cauza ‘aglomeratiei’, s-au produs si incurcaturi, in locul unui barbat fiind inhumata o femeie. Seful SML Braila a explicat ca e aproape inevitabil sa nu se produca si incurcaturi in ceea ce priveste identitatea cadavrelor.
Edilul nu ingroapa mortii din alt oras
Primarul orasului Braila, Constantin Cibu, a spus ca efortul financiar pentru inmormantarea unei persoane este prea mare si ca nu i se pare normal sa ingroape mortii care nu sunt din Braila.