Mergi direct la conținut »
Vladimir Putin a implicat România în decizia sa de a da pașapoarte rusești locuitorilor din Donbas
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Vladimir Putin a implicat România în decizia sa de a da pașapoarte rusești locuitorilor din Donbas

Vladimir Putin a implicat România în decizia sa de a da pașapoarte rusești locuitorilor din Donbas

Preşedintele rus Vladimir Putin a simplificat, miercuri, acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor din regiunile separatiste ale Ucrainei, luând ca pretext România.

De Dragoș Tănase,

Putin a declarat că decizia sa de a facilita obținerea cetățeniei ruse de către locuitorii regiunilor din estul Ucrainei controlate de rebelii pro-ruși nu se deosebește prin nimic de ceea ce fac România, Polonia sau Ungaria, țări ale Uniunii Europene care acordă cetățenia persoanelor de etniile respective din afara granițelor.

„Cu ce sunt mai răi rușii din Ucraina decât românii, polonezii sau ungurii?”, a spus Putin la o conferință de presă la Vladivostok, explicând decretul dat cu o zi în urmă prin care locuitorii din Doneţk și Lugansk pot primi paşaport rusesc „în trei luni” de la depunerea cererii.

Conform decretului semnat de Putin şi intrat „imediat” în vigoare, o procedură simplificată va permite locuitorilor regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un conflict între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene a făcut aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească paşaport rusesc ‘în trei luni’ de la depunerea cererii, relatează Agerpres.

Măsura a fost criticată de SUA și UE, dar mai ales la Kiev, atât de preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, cât şi de preşedintele ales, Vladimir Zelenski, care au cerut înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei. Decizia a fot criticată și de SUA și UE.

„Semnarea de către preşedintele Putin (a ordinului pentru înlesnirea obţinerii paşaportului rusesc), este un alt atac al Rusiei la adresa suveranităţii Ucrainei. O astfel de sincronizare arată intenţia Rusiei de a continua să destabilizeze Ucraina şi să exacerbeze conflictul. Aşteptăm ca Rusia să se abţină de la acţiuni care contravin acordurilor de la Minsk şi care împiedică reintegrarea totală a zonelor aflate în afara controlului guvernului în cadrul Ucrainei”, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Statele Unite au spus că este o „acțiune provocatoare” prin care Rusia „intensifică asaltul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, informează Radio Europa Liberă.

Uniunea Europeană (UE) a spus că momentul ales imediat după alegerile prezidențiale ucrainene „arată intenția Rusiei de a destabiliza mai departe Ucraina și a exacerba conflictul”. Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a spus că decizia președintelui rus este „o continuare a agresiunii și a ingerinței în afacerile noastre interne”.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Germania şi Franţa, co-mediatori ai procesului de pace din estul Ucrainei, au ‘condamnat’ joi decizia Moscovei de a facilita acordarea de paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii separatişti proruşi, informează AFP.

„Împreună cu Franţa condamnăm decretul rusesc care ar urma să faciliteze acordarea naţionalităţii ruse populaţiei în partea de est a Ucrainei. Anunţul Rusiei este în contradicţie cu spiritul şi obiectivele acordurilor de la Minsk’ destinate să readucă pacea în Donbas. Este exact contrariul a ceea ce avem nevoie urgentă pentru a contribui la o detensionare’ a situaţiei”, a indicat Ministerul de Externe german într-un comunicat, subliniind că „aceste regiuni fac parte din teritoriul naţional ucrainean”.

Vladimir Putin, despre rezultatul alegerilor prezidențiale din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin spune că țara sa „este gata pentru restabilirea deplină” a relației cu Ucraina, după alegerile prezidențiale ucrainene de duminică. Declarația lui Putin la Vladivostok, unde s-a întâlnit cu liderul Coreii de Nord, este prima de la alegerile ucrainene câștigate cu peste 73% de voturi de actorul de comedie Vladimir Zelenski.

Astăzi, Putin a spus că rezultatul alegerilor ucrainene a arătat „eșecul deplin” al politicii lui Petro Poroșenko, președintele ucrainean în exercițiu, care a promovat o linie dură față de Rusia în mandatul său, marcat de luptele cu rebelii sprijiniți de Moscova în Donbas.


Citește și… Klaus Iohannis l-a felicitat pe noul președinte al Ucrainei. Ce mesaj i-a transmis lui Vladimir Zelenski


 

Close
Închide
  Close