Votul din Parlament nu duce la demiterea ministrului, fiind unul fără consecinţe legale, demiterea acestuia fiind decisă doar de premierul Ludovic Orban.

UPDATE ora 15.50 A început dezbaterea moţiunii simple. Textul a fost citit de senatorul PSD Ştefan Radu Oprea.

„În aceste momente, să fiu ministru de Interne este cea mai mare responsabilitate a vieţii mele. Puteţi să mă jigniţi cât vreţi, atâta vreme cât am salvat vieţi”, a spus ministrul Marcel Vela, în plenul Senatului.

Principalele declaraţii ale ministrului de Interne:

 • Am primit cu un profund sentiment de, nu ştiu cum să îl definesc, titlul moţiunii depuse de dumneavoastră
 • Spun semnată, pentru că am auzit că tabelele le-aţi semnat, în alb, pentru toate moţiunile la adresa miniştrilor PNL
 • Vreau să vă răspundeţi la această întrebare, care credeţi că este imaginea Parlamentului, când moţiunea este deschisă cu un fake news
 • La fel, o minciună este că jurnaliştii au dosare penale
 • Oare noi mai avem credibilitate în faţa românior când venim cu minciuni de la acest microfon, acuzând Guvernul care se luptă cu un inamic invizibil
 • Virusul, doamnelor şi domnilor de la PSD, să ştiţi că nu alege între stânga şi dreapta
 • Vorţi despre o ură a mea la adresa bătrânilor, această ură a reieşit chiar din această moţiune, fiecare frază arată ura
 • Cu toţii ne-am protejat familiile şi pe cei dragi.
 • Jignirile şi relele intenţii nu vor aduce încrederea cetăţenilor. Vreau să cred că astăzi veţi recunoaşte că acest război cu COVID-19 a adus omenirea într-un punct pentru care nu era pregătită. Nimic nu avea să ne pregătească pentru aşa ceva
 • Trebuie să acoperim o prăpastie dintre noi şi să ne preocupe sănătatea românilor. Trebuie o discuţie dusă către găsirea soluţiilor
 • Ne-am adaptat fără prea multe momente de răgaz
 • Să nu uităm că resursele erau pe sfârşite

„Deciziile au trebuit luate în fracţiuni de secundă, de ele depindea sănătatea românilor”, a mai spus ministrul, în plenul Senatului.

Ministrul a acuzat PSD că nu a pregătit stocurile de urgenţă, înainte de apariţia pandemiei.

”Dumneavoastră ați fost la guvernare, dvs nu ați pregătit țara pentru pandemie. (…) Cifrele arată că am luat cele mai bune măsuri, reprezintă realitatea care nu poate fi contestată. Cum ar fi arătat statistica cu Viorica Vasilica Dăncilă premier al României”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Vela: În timp ce România înregistrează 930 de cazuri de persoane infectate la un milion de locuitori, Spania înregistrează 6.000

„În timp ce România înregistrează 930 de cazuri de persoane infectate la un milion de locuitori, Spania înregistrează 6.000, Franţa – peste 2.700, Belgia – peste 4.900, Italia – peste 3.800 şi Marea Britanie – aproape 4.000. (…) Aceste cifre sunt grăitoare, nu motive, discuţii, cuvinte, fraze, propoziţii într-o moţiune sau alta. Aceste cifre arată că am luat cele mai bune măsuri. Reprezintă realitatea care nu poate fi contestată de niciun consilier din staff-ul dumneavoastră care vă formulează aceste texte de moţiune”, a spus ministrul.

Corlăţean (PSD): Aţi stat cu obsesia alegerilor anticipate, pentru că eraţi obsedat de puterea coruptă în România. Ce aţi făcut pentru pregătirea pandemiei în decembrie?

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a cerut, marţi, în plenul Senatului, ministrului de Interne, Marcel Vela, să explice care este baza juridică pentru operaţiunea „Sparanghelul”, susţinând că acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin şi fără încălcarea ordonanţelor militare.

„Proastă pregătire prealabilă pentru pandemie, realizată de Guvernul PNL – încă din decembrie, cu atât mai mult în ianuarie, Guvernul Iohannis, Orban şi o serie de miniştri, nu toţi, au avut acces la informaţii certe şi clare cu privire la gravitatea pandemiei care va urma, informaţii care au fost transmise pe canalele Alianţei Nord-Atlantice. Aţi avut acces la astfel de informaţii din decembrie. În orice caz, preşedintele a avut acces. Să vorbim de sursele publice OMS, care ne-a spus din decembrie, v-a spus din ianuarie şi februarie (…). Dumneavoastră toată perioada asta aţi stat cu obsesia alegerilor anticipate, pentru că eraţi obsedat de puterea coruptă în România. Ce aţi făcut pentru pregătirea pandemiei în decembrie?”, a afirmat senatorul PSD.

PNL: ‘Partidul 10 august’, care în loc de trandafiri împarte bâte şi gaze lacrimogene românilor

Senatorul liberal Nicoleta Pauliuc a acuzat că pentru social-democraţi bătrânii nu au „nici chip, nici nume, ci doar un vot pe care îl numără febril, bucuroşi că i-au mai păcălit o dată”.

„‘Partidul 10 august’, care în loc de trandafiri împarte bâte şi gaze lacrimogene românilor (…). Pentru PSD, să asculţi vocea societăţii civile este un lucru rău, această filosofie a partidului care nu greşeşte niciodată. PSD îşi trage seva din ideologia fondatoare, din comunismul în care partidul-stat are întotdeauna dreptate. Noi, liberalii, am intrat într-o bătălie contracronometru cu un duşman necunoscut, care a găsit o Românie slăbită şi semiparalizată după ani grei de guvernare PSD”, a spus Pauliuc.

Ministrul afirma, într-o intervenţie TV, că nu se teme de moţiune.

“Nu o iau ca pe o situaţie fatală, extraordinară, deosebită. Este o activitate politică, exact cum sunt interpelările, întrebările adresate miniştrilor”, a declarat Marcel Vela la Realitatea Plus.

Social-democraţii solicită demisia ministrului de interne şi îl acuză că, prin ordonanţele militare emise, a luat “un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

În moţiune se precizează că structurile coordonate de Marcel Vela “nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS, nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

Senatorii PSD asociază numele ministrului cu “haosul”, îl acuză că “a gestionat lamentabil venirea în ţară a circa un milion de cetăţeni români” şi că a făcut din amenzi “o taxă mascată pe coronavirus”.

PSD mai spune că datele despre pandemie au fost “falsificate” şi “se oferă doar informaţii care descriu o imagine mai bună decât realitatea, privând cetăţenii de posibilitatea de a-şi forma o opinie corectă cu privire la (…) riscul real de transmitere a noului virus”.

O altă acuză adusă ministrului Vela şi Guvernului PNL este depunerea cu întârziere a proiectului de lege pentru reglementarea stării de alertă, “întârziere care a determinat trei zile de vid legislativ”.

”Drepturile fundamentale ale cetățenilor români au fost prea puternic lovite de regrelemntările prost făcute, de amenzile nelegale și de excesele autoritare ale ministrului ”Top Gun”. (…) Ministrul Vela trebuie să plece”, se mai arată în document.


Citeşte şi:

Abuzați, mințiți și abandonați, muncitorii srilankezi vor să lucreze tot în România: “Am fost nedreptățiți, dar acum ne ascultă și pe noi cineva”

„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
PARTENERI - GSP.RO
„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
Milionarul în euro care își face cumpărăturile la Kaufland România, cel mai ieftin supermarket dintre toate. Ce caută disperat
Playtech.ro
Milionarul în euro care își face cumpărăturile la Kaufland România, cel mai ieftin supermarket dintre toate. Ce caută disperat
Mama găsită moartă în casă, la Constanța, lângă fiul ei spânzurat, ar fi făcut infarct. Băiatul a lăsat un ultim mesaj pe Facebook: ”Jocul s-a sfârșit!”
Observatornews.ro
Mama găsită moartă în casă, la Constanța, lângă fiul ei spânzurat, ar fi făcut infarct. Băiatul a lăsat un ultim mesaj pe Facebook: ”Jocul s-a sfârșit!”
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
HOROSCOP
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
Jandarmerița din Vatra Dornei care a omorât un bărbat nevinovat cu sprayul lacrimogen, condamnată cu suspendare
Știrileprotv.ro
Jandarmerița din Vatra Dornei care a omorât un bărbat nevinovat cu sprayul lacrimogen, condamnată cu suspendare
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)