Mergi direct la conținut »
motor realizat cu o imprimantă 3D Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Motor unic în lume, realizat cu o imprimantă 3D de un cercetător din Brașov

De Petre Dobrescu,

Primul motor realizat cu o imprimantă 3D a fost creat la Brașov. Motorul de avion în doi timp este unic în lume pentru că are componente metalice, imprimate tridimensional, susține inventatorul Valentin Stamate, care a dedicat doi ani de cercetare pentru acest prototip. Proiectul a fost ținut secret la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității „Transilvania” din Brașov.

Ad placeholder

De patru ani, Valentin Stamate este cercetător în cadrul Facultății de Inginerie Tehnologică și Management Industrial (ITMI) din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov. În urmă cu mai bine de doi ani, a început să lucreze la prototipul primului motor termic în doi timp din componente metalice care sunt realizate cu ajutorul unei imprimante 3D. Cercetătorul Valentin Stamate susține că este vorba despre un motor de avion, fabricat cu ajutorul unei imprimante speciale care aparține Universității brașovene, notează Bună Ziua Brașov.

„Acest motor este unic în lume prin felul în care a fost fabricat, cu componente 3D”, a explicat Valentin Stamate, cercetător Facultatea ITIM, Departamentul Ingineria Fabricaţiei, Universitatea „Transilvania” Braşov.

Motorul de avion are 10 cm3 şi poate atinge o turaţie de 10.000 de rotaţii pe minut, susține inventatorul. Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz.

„Avem aici printate blocul motor, chiulasa şi pistonul, printate din pulbere de aluminiu pe o imprimantă tip SLM, tot pe acest tip de imprimantă au fost printate arborele interior şi distribuitorul din interiorul carburatorului. Pe o altă imprimantă, de tip SLS, au fost printate toba de eşapament, capacul de închidere, carburatorul, cămaşa cilinindrului şi biela”, a explicat cercetătorul. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, suruburile, piuliţele  şi bujia”, a explicat cercetătorul brașovean.

Motorul realizat cu o imprimantă 3D a costat 20.000 de euro

Valentin Stamate a susține că a folosit un amestec de metanol și ulei drept combustibil pentru a angrena motorul.

„Pentru că în poziţia aceasta de funcţionare statică s-ar încinge şi s-ar bloca a fost prevăzut cu un sistem de răcire cu apă printr-o serpentină de cupru, apa fiind pusă în funcţiune de o pompă cu motoraş electric”, a adăugat Valentin Stamate.

Realizarea acestui motor este utilă pentru că, pe viitor, s-ar putea renunţa la fabricarea matriţelor care au costuri de producție mari. Dacă acum matrițele sunt fabricate cu milioane de euro, tehnologia de imprimare 3D reduce costurile semnificativ.

„Noi am cheltuit în jur de 20 de mii de euro. De fapt, Universitatea a cheltuit această sumă. Un astfel de motor, dacă condiţiile sunt bune şi dacă s-ar lucra într-o secţie a unei întreprinderi unde există toate tehnologiile de printare şi prelucrare ulterioară, probabil în câteva luni, o echipă ar reuşi să scoată un nou produs de acest gen”, a susţinut cercetătorul.

Prototipul unei mașini, realizat prin tehnologia de imprimare 3D

Valentin Stamate a precizat că a profitat de faptul că Facultatea de Inginerie Tehnonologică are o secție de aerospațiale și așa i-a venit ideea de a realiza acest motor.

„Sunt pasionat şi de motoarele de maşini şi toate aceste lucruri s-au combinat cu faptul că Institutul de Cercetare al Universităţii «Transilvania» este dotat cu aceste imprimante 3D. Într-o excursie în Germania mi-am achiziţionat şi eu o imprimantă proprie şi atunci am trecut la realizarea unor produse”, a povestit inventatorul.

Mai mult, cercetătorul a realizat și un protopit al unei mașini care are componente realizate tot cu imprimantă 3D.

Ad placeholder
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
Recomandări
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
 

Rectorul Universităţii „Transilvania ”, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, a menționat că ideile cercetătorului Valentin Stamate l-au fascinat încă din perioada în care acesta a fost post-doctorand în Universitatea braşoveană.

„După ce mi-au fost prezentate intenţiile dânsului, dar şi o serie de proiecte pe care le avea în plan, am căzut de acord împreună să se concentreze pe acest motor şi iată că după doi ani a venit cu acest produs de care ne bucurăm că este realizat la universitatea noastră şi este în premieră la nivel internaţional.”, a explicat rectorul Ioan Vasile Abrudan.

Reprezentanții Universității „Transilvania” susțin că vor investi în continuare în astfel de proiecte. În instituția de învățământ se mai derulează un proiect cu aplicații în domeniul medical, care beneficiază de finanțare de la Comisia Europeană.

sursă foto: monitorulexpres.ro

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close