Noua conducere a Egiptului pare făcută după reţeta rusească – şeful statului face un pas în spate şi lasă puterea unui om de-al său de încredere, pentru a putea conduce în continuare din umbră.
Aşa a făcut Mubarak, numai că a pus în fruntea ţării doi dintre acoliţii săi – mareşalul Hussein Tantawi (în vârstă de 75 de ani), care comandă din 1991 forţele armate egiptene, şi Omar Suleiman (74 de ani), şeful serviciilor secrete. În acest fel, deşi a demisionat din funcţie vineri seară, fostul dictator este, practic, în continuare la cârma Egiptului. Cel puţin până în septembrie, când vor avea loc alegeri.
Cu toate acestea, populaţia Egiptului pare mulţumită de deznodământul celor 18 zile de proteste de la Cairo. După o megapetrecere dată pe străzile oraşului, ca urmare a anunţului lui Hosni Mubarak că a demisionat, ieri lucrurile au început să revină la normal în capitala ţării. În piaţa din Cairo unde au avut loc manifestaţiile a început curăţenia, iar forţele de ordine au înlăturat baricadele.
Va scădea nivelul de trai?
După demisia lui Hosni Mubarak, un analist politico- economic de la publicaţia americană Huffington Post precizează că situaţia în Egipt este posibil să se deterioreze în viitoarele 6-10 luni. “Vor dispărea subvenţiile la pâine, la ulei şi la combustibil, iar satisfacţia demisiei lui Mubarak se poate transforma într-o mare dezamăgire”, scrie editorialistul american.
↑ Manifestanţii au sărbătorit demisia preşedintelui şi s-au fotografiat cu ziarele care relatau demisia preşedintelui
Conturile lui Mubarak, blocate
Autorităţile elveţiene au hotărât, la doar câteva ore după ce Hosni Mubarak şi-a anunţat demisia, să blocheze conturile acestuia din băncile helvete. Presa din Egipt a scris ieri că această decizie este urmarea unor rugăminţi venite din partea noii puteri, până la clarificarea provenienţei averii lui Mubarak. Se pare că fostul preşedinte egiptean ar avea în conturi aproximativ 60 de miliarde de euro.
600 de deţinuţi au evadat ieri
Aproximativ 600 de deţinuţi au evadat ieri dintr- o închisoare aflată la marginea capitalei egiptene, Cairo, în urma unor revolte. Conform postului public de televiziune, care citează surse din anturajul noii puteri din Egipt, mai multe persoane au fost ucise sau rănite în timpul confruntărilor dintre forţele armate şi puşcăriaşii revoltaţi.
Dă pagina ca să vezi câţi români sunt prinşi în mijlocul conflictelor din lumea arabă