„Aportul dominant la scăderea inflaţiei în perioada ultimilor luni l-a avut evoluţia preţurilor la combustibili. Şi această evoluţie pozitivă în sens descendent a preţurilor la combustibil s-a legat şi de corecţia cotaţiei Brent, deci preţurile la ţiţei pe plan internaţional”, a explicat Isărescu, marți, când a prezentat raportul asupra inflației pentru primul trimestru al anului.

Mugur Isărescu: procesul de dezinflație este încetinit de anumite presiuni

Reducerea prețurilor la țiței la nivel global a influențat pozitiv prețurile carburanților pe piața locală, mai spune el, iar acest factor a contribuit semnificativ la tendința de dezinflație observată recent.

Cu toate acestea, procesul de dezinflație este încetinit de anumite presiuni, mai susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„O evoluţie să spunem încă pozitivă, sperăm să fie şi mai bună în viitor, a avut rata inflaţiei CORE2 ajustat, ea s-a redus în trimestrul I 2025, dar dezinflaţia este încetinită de presiuni în creştere în cazul produselor alimentare şi serviciilor unde costurile nu au scăzut dimpotrivă au crescut, datorită costurilor încă ridicate cu forţa de muncă”, a precizat Isărescu.

România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

Aceste presiuni sunt generate în special de creșterea costurilor în sectorul alimentar și al serviciilor, unde cheltuielile cu forța de muncă rămân ridicate.

Cu toate acestea, România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și în aprilie 2025, de 4,9%, deși rata anuală a inflaţiei în UE a continuat să scadă până la 2,4%, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Cele mai ridicate rate anuale s-au înregistrat în România (4,9%), Estonia (4,4%) și Ungaria (4,2%).


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.