Arabul detine date-cheie pentru americani
Mohamad Munaf va ramane la Bagdad, pentru a fi interogat in continuare, intrucat, dupa interviurile preliminare de duminica si luni dimineata s-a ajuns la concluzia ca acesta detine „informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak”. Precizarea a fost facuta, luni, de Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat remis Mediafax.
„Astfel, s-a hotarat ca acesta sa ramana acolo pentru continuarea interogarilor, fiind retinut de fortele multinationale in Bagdad. Dl Munaf va ramane in custodia acestora pentru interviuri suplimentare”, se arata in comunicatul ambasadei.(Claudiu Valimareanu)
Traian Basescu n-a stiut ca Munaf nu va fi lasat sa vina la Bucuresti
Presedintele Traian Basescu ne-a anuntat inca de duminica seara ca nu vom afla prea multe despre rapirea din 28 martie de la Bagdad, cel putin doua saptamani. Itele acestui episod trebuie insa descalcite. Deja sunt cateva enigme ce merita punctate, cu speranta ca vor fi decodate macar in viitoarea conferinta de presa pe care ne-a promis-o presedintele.. Chiar debutul acestei rapiri s-a petrecut in conditii dubioase. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, de la Prima TV si Ovidiu Ohanesian, de la Romania libera, au disparut in ziua de luni, 28 martie, in timpul vizitei presedintelui Basescu la baza militara romaneasca dislocata in Irak. Surprinzator a fost atunci cand, desi deplasarea presedintelui s-a produs in secret, corespondentul postului de radio national „Romania Actualitati”, prezent in tabara militara din Irak, a transmis stirea in tara inainte ca delegatia prezidentiala sa paraseasca teritoriul arab. Un telefon din Bucuresti catre Bagdad n-ar fi fost nici o problema pentru persoanele aflate la originea rapirii. Episodul nu a fost lamurit de autoritati nicicum, lasand sa planeze suspiciunea ca luarea de ostatici s-a produs pe fondul vizitei presedintelui.
* Un alt mare semn de intrebare este cel legat de retinerea lui Mohamad Munaf de catre trupele americane, pe motiv ca acesta este cetatean al SUA, iar legislatia internationala le permite aceasta custodie. Problema e ca Munaf isi exprimase dorinta sa vina in Romania, unde are sotia si pe cei trei copii, iar retinerea lui fortata arata ca apropiatul lui Omar Hayssam are cate ceva de povestit in legatura cu aceasta rapire.
* Neaducerea la Bucuresti a lui Munaf arata, totodata, ca cel care a coordonat celula de criza a fost lipsit de o informatie esentiala: arabul ramane in mana americanilor! in declaratia sa de duminica, de la ora 19.00, presedintele Basescu spunea natiunii: „Cei trei cetateni romani si cetateanul american de origine irakiana se afla de azi, 22 mai, incepand cu ora 13.44, sub controlul autoritatilor romane. Cei patru sunt teferi si nevatamati si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp.”
* Faptul ca si acum celula de criza continua sa lucreze la Cotroceni confirma ipoteza ca rapirea ziaristilor are punctul de pornire la Bucuresti. Asa se explica si prezenta (pana acum secreta!), timp de o luna, a procurorului Bogdan Licu la Bagdad, ca urmare a arestarii unor cetateni arabi in legatura cu sechestrarea jurnalistilor romani. Se vor regasi o parte din datele ce vor fi puse la dispozitie anchetatorilor de la Bucuresti de catre Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu in declaratiile consemnate la Bagdad de procurorul Licu?
„Rapirea – o afacere foarte incurcata”
Rapirea jurnalistilor romani si a ghidului lor e un caz extrem de complicat, la fel ca si alte rapiri, a declarat ieri pentru Delta RFI francezul Nicolas Henin, jurnalist specializat in problemele Irakului.
El a apreciat ca e vorba „in mod clar” despre o afacere foarte incurcata, in care sunt asteptate multe raspunsuri. Specialist in problemele Irakului, Henin afirma ca exista si acea „latura externa a rapirii”, cu implicarea si arestarea omului de afaceri sirian (n.r. Omar, foto) de la Bucuresti, ca si arestarile facute la Bagdad. Francezul crede ca „adevarul privind modalitatea in care a fost obtinuta eliberarea jurnalistilor nu va fi cunoscut probabil niciodata”, a mai spus Henin. El s-a aratat uimit de inregistrarea pe care rapitorii au trimis-o postului Al Jazeera si prin care anuntau ca vor elibera ostaticii. „E pentru prima data cand o grupare rebela anunta ea insasi eliberarea unor ostatici si, in plus, isi explica motivele, confirmand in intregime informatiile privind presiunea facuta de comunitatea musulmana din Romania, dar si de liderii religiosi ai acestei comunitati din Arabia Saudita. in schimb, tacerea totala care a domnit in ultimele saptamani parea sa indice existenta unor negocieri – evident secrete, intre partea romana si rapitori”, a mai afirmat Henin.
Faptul ca Basescu a explicat, in discursul sau, unele declaratii din ultimele zile – inclusiv cea in care nu excludea un deznodamant tragic al crizei, referindu-se la imaginile in care Marie-Jeanne purta tricoul lui Munaf – „este inca o confirmare ca Irakul e tara fenomenelor „Fata Morgana”, unde situatia e foarte complicata si unde e greu sa intelegi ce se intampla cu adevarat”, a mai spus Henin.
„Asadar putem afla probabil, o data cu intoarcerea fostilor ostatici in Romania, ca Marie-Jeanne si Munaf au decis sa isi schimbe tricourile intre ei din motive care acum ne scapa si care nu aveau nici o semnificatie speciala. E una din acele situatii care ne demonstreaza cat de greu e sa aflam ce se intampla cu adevarat. Cand avem foarte multe informatii trebuie sa fim atenti la toate, pentru ca unele lucruri foarte putin vizibile pot insemna enorm de mult, in timp ce in alte cazuri putem sa interpretam informatii fara semnificatie intr-un mod complet eronat”, a afirmat Henin.