In cazul in care va numarati printre cei care sunt nevoiti sa lucreze intre orele 22.00 si 6.00 este bine sa cunoasteti faptul ca legislatia in vigoare contine prevederi speciale pentru munca in turele de noapte. Libertatea va prezinta ce “spune” Codul muncii in acest sens.
Potrivit legislatiei in vigoare, salariatul de noapte este, dupa caz:
-cel care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
-cel care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Durata normala a timpului de lucru pentru salariatul care lucreaza in ture de noapte, nu trebuie sa depaseasca o medie de 8 ore, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal. In cazul salariatilor a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu trebuie sa depaseasca 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte.
Cei care lucreaza de noapte beneficiaza de:
-program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
-spor la salariu de minimum 15% din leafa de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Tinerii pana in 18 ani, gravidele si cele care alapteaza nu sunt obligate sa lucreze noaptea.
Examen medical, obligatoriu
Codul muncii prevede faptul ca salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte trebuie sa fie supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa aceea, periodic. Daca acestia au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu munca desfasurata trebuie sa fie trecuti la o munca de zi.