Mergi direct la conținut »
Munca nevăzută din spatele recordului celor 675.000 de voturi din diaspora
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Munca nevăzută din spatele recordului celor 675.000 de voturi din diaspora

Munca nevăzută din spatele recordului celor 675.000 de voturi din diaspora

Când presa a plecat, jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu) au rămas. Ei au stat, au notat, au fotografiat și publică azi în Libertatea pentru ca toți să vedem care este prețul plătit de oamenii ce au stat trei zile și, unii dintre ei, trei nopți în sau lângă secțiile de votare. 

De Elena Stancu, Cosmin Bumbuț (foto), Teleleu.eu,

  • Cu seriozitate și cu glume care au descărcat tensiunea, în 838 secții de pe toate continentele s-a asigurat ceea ce nimeni nu credea: o atmosferă civilizată și aproape o dublare a numărului de votanți de la alegerile prezidențiale din 2014.
  • Povestea din Libertatea reflectă comunitatea unei secții din Germania, dar deschide o ușă și către efortul reprezentanților partidelor, voluntarilor și personalului din consulatele României din toată lumea. Despre această muncă se vorbește mai puțin.

Ne-am petrecut noaptea de duminică în secția nr. 190 din Offenbach am Main, Germania, împreună cu membrii secției de votare, epuizați după cea mai grea muncă din istoria alegerilor românești. Pentru că niciodată secțiile de votare n-au fost deschise trei zile, cum s-a întâmplat acum în diaspora.

Membrii secției de votare nr. 190 din Offenbach am Main, Germania

Marius, unul dintre membri comisiei de votare din Offenbach, a venit acum doi ani în Germania și e curier la DHL. N-a învățat încă limba germană, dar se descurcă la job cu cele câteva cuvinte pe care le știe. 

La Europarlamentare a reușit să voteze pentru că a venit la secție în cârje și ceilalți l-au lăsat să intre în fața lor – a făcut o ruptură de ligament în timp ce căra un pachet. 

E din Porumbacu de Sus, județul Sibiu, și are acasă un băiat de șase ani care e „viața lui“. Marius s-a înscris pe lista celor care voiau să fie membri în comisiile de votare după ce a văzut cozile de la Europarlamentare.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

146 români care locuiesc în Germania s-au oferit să facă parte din comisiile secțiilor de votare la alegerile prezidențiale, după ce Consulatul de la Bonn și Ministerul Afacerilor Externe au rugat comunitățile de români să le trimită liste cu doritori.

Numărul de secții de votare din Germania s-a triplat la Prezidențiale (80 față de 25, câte au fost la Europarlamentare), iar MAE și Consulatul nu aveau resurse să acopere atât de multe secții. 

Nu au fost selectați toți cei 146 de români de pe lista trimisă la Consulat, dar mulți dintre ei au devenit președinți, locțiitori sau operatori în comisiile celor 6 secții de votare deschise datorită eforturilor comunității de români.

„A fost obositoare experiența [n.r. – din comisia de votare], dar să știi că mi-a plăcut mult când am văzut că vine lume una într-una“, spune Marius.

S-a încălcat legislația europeană a muncii

Cele trei zile de vot în diaspora au fost epuizante pentru membrii comisiilor și aceștia au avertizat de mai multe ori Consulatul de la Bonn că se încalcă legislația europeană a muncii. Membrii comisiei au lucrat joi, când au pregătit secțiile de votare, vineri de la 10.30 până la 22.00, sâmbătă de la 6.30 până aproape de 23.00 și duminică, de la 6.30 până a doua zi dimineața, când au terminat de numărat voturile.

Sorina este monitorizată de autoritățile americane. Cum s-a integrat în SUA fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut
Recomandări

Sorina este monitorizată de autoritățile americane. Cum s-a integrat în SUA fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut

Urnele de vot

Munca lor a presupus pregătirea propriu-zisă a secțiilor (mutat și aranjat mese, cabine de vot, urne), multă birocrație, desfășurarea procesului de votare, sigilarea secțiilor în serile de vineri și sâmbătă și numărătoarea voturilor.

La secția din Offenbach am Main, membrii comisiei s-au împrietenit în cele trei zile de votare, chiar dacă un membru era delegat PNL, altul era din partea USR, iar ceilalți de la PMP, Un om, ADN sau de pe lista MAE. 

Alexandru, membru în comisia de votare de la Offenbach, a venit acum nouă ani în Germania și lucrează într-un ONG. Ne-a spus că niciodată n-a reușit să construiască atât de repede o relație așa de apropiată cu un german într-un context formal. „Suntem atât de diferiți unii de alții [membrii comisiei], dar dăm dume, ne distrăm unii cu alții, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat în ultimii nouă ani.“  

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Alegătorii le-au mulțumit celor din comisia de votare

În cele trei zile de vot din diaspora, mai mulți români care trăiesc în zona Frankfurt le-au adus membrilor comisiilor de votare plăcinte cu brânză, sucuri și apă. Alegătorii le-au mulțumit pentru efortul lor și le-au spus că nu le vine să creadă că pot vota în două minute. 

Ana lucrează în consultanță și e de mulți ani în Germania. Majoritatea prietenilor ei sunt germani, pentru că partenerul ei e neamț, așa că se rupsese de comunitatea românească. A reluat legătura recent și, după ce a văzut cozile de la Europarlamentare, a decis să facă parte din comisia de votare la Prezidențiale. 

E prima dată când Doralin, președintele secției de votare din Offenbach, face parte dintr-o comisie, la fel ca Alexandru, Marius și Ana. E stresat să nu greșească și citește tot timpul regulamentul ca să se asigure că e bine ce face.

Membrii secției de votare nr. 190 din Offenbach am Main, Germania

Secția din Offenbach se închide la 21.10, după ce ultimul alegător iese din sală. Secția e amenjată într-o fostă hală în care funcționează Biserica Ortodoxă românească. 

Toți membrii comisiei fac scroll pe telefoane și citesc știrile. Unii ascultă declarațiile candidaților, iar alții calculează procentele pe care le-ar putea aduce în plus voturile din diaspora.

Președintele sigilează cele nouă ștampile, numără buletinele de vot nefolosite și mai citește o dată regulamentul. Începe numărătoarea voturilor.  

”USR… Să fie primit!”

— PNL, PNL, PNL, PNL, PNL, PNL, USR…

— Să fie primit!

— PMP…

— Acum ai început să le scoți p-astea?

— PNL, PNL, PNL, PSD…

— Hai, serios!

— Dumnezeu să-l ierte!

— Nu mai cobiți, mă!

”Alexandru Cumpănașu.. Medicamente, medicamente!”

— PNL, PNL, PNL, PNL, AC [Alexandru Cumpănașu]…

— Medicamente, medicamente!

— Un pic de seriozitate.

— Ce? Am zis „medicamente“, am zis ceva rău?

— Hai, gata. PNL, PNL, PNL…

— După ce terminăm urna asta, ne dai și nouă pauză un minut?

— PNL, PNL, PSD…

— Ăăă!

— PNL, PNL, PNL, USR…

— Amin!

— Să fie primit!

— PNL, PNL, USR…

— Doamne, te rog, mai scoate unul.

— E gata, nu mai, 900.000 de voturi diferența.

— Deci pot să plec acasă?

— Nu mai fiți supărat, domnu Leonard.

— Nu sunt supărat, că n-am de ce.

”PNL, PNL, PNL, PNL… Hai, mă, că se unește Germania cu România”

Membrii secției de votare nr. 190 din Offenbach am Main, Germania. Numărătoarea voturilor

— PNL, USR, USR…

— A, stai că vine acuma.

— USR…

— Se acceptă.

— PNL, PNL, PNL, PNL…

— Hai, mă, că se unește Germania cu România. 

— PNL, PNL, AC…

— Me-di-ca-men-te.

— Hai, că ne ajunge din urmă.

— Un om.

— Doi oameni.

— Un omuleț.

— Încă un om.

”USR… Bingo!”

— PNL, PNL, PNL, PMP…

— Superb!

— Încă un PMP.

— Asta o fi fost doamna cu cățelul?

— PNL, PNL, PNL, USR…

— Bingo!

— USR…

— Bingo!

— Mă duc la baie.

— Tu nu-nțelegi că nu e voie?!

— Și ce vrei să fac? Să fac pe mine?

— Fă în sticlă la bucătărie.

[Cade un buletin de vot pe jos.]

— A căzut PNL-ul!

— Mai sunt?

— Zici că e sacul fără fund.

— Ce vă mai bucurați azi că eram pe primele locuri la prezență!

— Usingen cred c-a terminat deja, au avut 400 de voturi.  

— PNL, PNL, PSD…

— Aoleu!

— PSD…

— Câte are PSD?

— Aaa, stă bine: are 13! La Europarlamentare a avut 11 din 1800.

— PNL, PNL, PMP…

— Cred că stăm să numărăm până mâine seară.

— La 5 dimineața eu trebuie să fiu pe camion.

— Nu ți-ai luat liber?

— Crezi că patronul dă liber când vreau eu?

La secția de votare nr. 190 din Offenbach am Main, au votat 2.626 de persoane, iar 12 dintre voturi au fost nule. Klaus Iohannis a obținut 1.524 de voturi, Dan Barna – 615, Theodor Paleologu – 128, Mircea Diaconu – 88, Alexandru Cumpănașu – 77 Ramona-Ioana Bruynseels – 63, Viorica Dăncilă – 61, Sebastian-Constantin Popescu – 13, Bogdan Stanoevici – 11, Ion Banu – 9, Hunor Kelemen – 7, Cătălin Ivan – 7, Ninel Peia – 6, Viorel Cataramă – 5.


Close
Închide
  Close