Nu e tipic să înregistrezi un video în Botoșani și să speri ca el să fie văzut la Colombo.

„Sunt în Botoșani. Lucrez pentru GT Company. Am venit aici prin agenția Roshan din Sri Lanka. Unul dintre noi a avut rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19. Am cerut companiei 14 zile de carantină, pentru că ținem la viața noastră. Ea ne-au refuzat. Vă rugăm să dați share la acest video ca să ajungă la președintele din Sri Lanka. Cerem să fim ajutați. Ne este frică!”, povestește un tânăr srilankez, care până pe 2 mai a lucrat pentru o fabrică de confecții de la marginea orașului Botoșani.

Săptămâna trecută, bărbatul a înregistrat patru clipuri video, pe care le-a postat atât pe YouTube, cât și pe grupul comunității srilankeze din România. 

El a documentat viața colegilor săi din momentul în care un conațional a ieșit pozitiv la testul pentru COVID-19 și până când bodyguarzii trimiși de patronii lor italieni au intrat peste cei 44 de srilankezi cazați în spațiile companiei și i-au forțat în două autocare. 

Au urmat ore lungi pentru muncitori, care se plâng că nu știu care va fi soarta lor și că în aceste momente vor doar să se întoarcă în Sri Lanka. Insula din Oceanul Indian are doar 9 morți de COVID la 700 de cazuri și o populație cât cea a României.

Clipul se încheie brusc, după ce unul dintre agenții de securitate îl împinge pe srilankezul care filmează intervenția. 

În imagini apar cel puțin patru bodyguarzi, iar muncitorii se plâng că aceștia au agresat două femei și trei bărbați, cu toții angajați ai firmei de textile din Botoșani.

Srilankezii, sechestrați ore în șir în autocare. Polițiștii nu au constatat fapte penale

Purtătoarea de cuvânt a Poliției Botoșani susține că nu au existat fapte de natură penală sau contravențională, dar confirmă situația srilankezilor de la GT Company.

„Celor 44 de srilankezi li s-au reziliat contractele de muncă de către patronii firmei respective și li s-a pus la dispoziție un autocar, ca să plece ei unde vor pe teritoriul României. Doar că, în contextul stării de urgență, nu au cum să facă acest lucru”, a explicat Delia Neniscu de la IPJ Botoșani, contactată de ziarul Libertatea.

Muncitorii au cerut doar să stea în carantină 14 zile. Angajatorii i-au concediat

Primul clip filmat de muncitorii srilankezi începe în după-amiaza zilei de 25 aprilie, când unul dintre ei a ieșit pozitiv la testul pentru COVID-19. 

Bărbatul a ajuns la Spitalul „Mavromati”. Iar alți șapte colegi, considerați contacți direcți, au fost trimiși în izolare într-unul din spațiile de cazare ale fabricii de confecții GT Company.

„Am ieșit cu toții din fabrică. Sunt angajați bolnavi, iar compania nu întreprinde nicio acțiune pentru a ne proteja. Ne-au spus că dacă nu venim la muncă, ne vor taxa zilnic cu 30 de dolari pentru cazare. Ei nu-și asumă nicio responsabilitate”, povestește unul dintre srilankezi în filmarea din 25 aprilie.

Niciun ajutor pentru srilankezii care nici măcar nu au ambasadă în România

Ajunși într-o situație disperată, muncitorii cer ajutorul atât de la agenția de recrutare a forței de muncă din Sri Lanka, care i-a trimis la Botoșani, cât și de la Departamentul pentru Muncă în Străinătate din Colombo. 

Ne-au spus că nu au cum să ne ajute. Suntem de mulți ani la această fabrică și nu am cerut niciodată zile libere.

Tânărul din Sri Lanka:

Muncitorii se tem că vor lua coronavirusul și pe bună dreptate, așa cum confirmă purtătoarea de cuvânt de la IPJ Botoșani. Asta pentru că cei șapte contacți direcți ai bolnavului de COVID-19 au stat în continuare alături de ceilalți angajați srilankezi de la GT Company.

„Având în vedere starea de revoltă a muncitorilor, bineînțeles că au intrat toți în contact unul cu altul”, ne-a transmis Delia Neniscu.

După 16 mai, srilankezii vor ajunge pe străzile din Botoșani

În ciuda opoziției patronilor, srilankezii au reușit să stea în carantină șapte zile în spațiile de cazare ale fabricii, de pe 25 aprilie până pe 2 mai. Însă, sâmbătă după-amiază, conducerea a trimis bodyguarzii, care le-au spus sec muncitorilor că au fost concediați și trebuie să părăsească imediat locuințele oferite de GT Company.

Au fost sechestrați ore întregi, înainte de a fi transportați într-un spațiu de carantină al DSP Botoșani.

Suntem de la patru după-amiaza în autocar. Acum e beznă și o mașină de poliție e parcată în fața noastră. Avem doar pașapoartele la noi, niciun bilet de avion. Nu știm unde ne duc. Vă rugăm să cereți ajutor de la Guvernul din Sri Lanka.

Muncitor srilankez de la GT Company

Însă, srilankezii nu vor ajunge prea curând acasă, pentru că trebuie să stea până pe 16 mai în carantină. Mai au dreptul legal de a rămâne încă 90 de zile în România. Dar nu și resurse pentru a trăi de unii singuri la Botoșani.

Ajutorul consular este departe, pentru că Sri Lanka nu are nicio reprezentanță diplomatică la București. Cea mai apropiată ambasadă este în Polonia.

„Am aranjat cu compania angajatoare ca ei să fie carantinați într-un spațiu separat”, este răspunsul scurt primit duminică seară de membrii comunității srilankeze de la Ambasada Sri Lanka de la Varșovia. 

Libertatea a încercat să ia legătura și cu patronii fabricii de confecții din Botoșani.

Nu aveți cu cine vorbi astăzi. Săptămâna asta nu aveți cu cine. Sunt foarte ocupați și nu au nicio secundă în agendă.

Secretara GT Company:
Citeşte şi:

Patronul român al unui restaurant din Canare a mobilizat o comunitate să-i hrănească pe cei nevoiași, după ce și-a pierdut afacerea: “Vremuri proaste pentru afaceri, vremuri bune pentru a fi solidari”

Soarta are simțul umorului: un nou tratament contra COVID-19 a fost dezvoltat pe baza anticorpilor unei lame din Belgia, pe nume Iarnă

Kovesi, prima reacție după victoria de la CEDO: “O reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani”

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Playtech.ro
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Observatornews.ro
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Știrileprotv.ro
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix