Regina Ana a murit. Sumar

[libgallery id=”1557669″]

UPDATE 2 august 11.50. Cărțile de condoleanțe au fost deschise azi simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta, pentru cei care vor să lase un ultim mesaj în memoria Reginei Ana. Cărțile vor fi la dispoziția publicului 40 de zile de la data decesului. Cei care nu pot ajunge în niciunul din cele trei locuri unde au fost deschise cărțile de condoleanțe pot transmite online mesajele la adresa de aici.

 

UPDATE 2 august, 7.35. Pregătirile pentru funerariile Reginei Ana sunt în plină desfășurare. Potrivit Mediafax, luni seara, câţiva muncitori lucrau în interiorul Catedralei Episcopale şi Regale, care are o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi şi care va adăposti, în cripte, trupurile membrilor Familiei Regale.

Primarul municipiului, Constantin Panţurescu, a declarat pentru aceeași sursă că înmormântarea Reginei Ana va avea loc în data de 13 august, începând cu ora 15.00.

Programul funeraliilor, în detaliu, va fi anunțat astăzi de Casa Regală.

UPDATE 22.25. Drapelul regal a fost coborât în bernă la Castelul Peleş din Sinaia, după moartea reginei Ana, scrie News.ro. Stindardul fusese arborat, în 10 mai, pentru prima dată după 69 de ani de la abdicarea Regelui Mihai, în 30 ianuarie 1947. La solicitarea Casei Regale, conducerea Muzeului Naţional Peleş a dispus coborârea drapelului în bernă la Castelul Peleş.

UPDATE 19.45. Guvernul ar putea decreta ziua de 13 august, când va avea loc înmormântarea Reginei Ana, zi de doliu național, au declarat surse guvernamentale, citate de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a precizat că premierul avut si o convorbire telefonică cu Principesa Margareta şi i-a transmis condoleanţe şi tot sprijinul Executivului.

UPDATE 18.30: Premierul Dacian Cioloş a transmis, la rândul său, un mesaj de condoleanţe Casei Regale a României în care afirmă că regina Ana rămâne „un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii”.

”Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii, valori ce întregesc contribuţia definitorie pe care Familia Regală a avut-o şi o are pentru societatea românească. Împreună cu Regele Mihai, Majestatea Sa Regina Ana a reprezentat România şi i-a apărat interesele cu onoare, mândrie şi dragoste de ţară, trecând peste toate nedreptăţile la care Familia Regală a fost supusă”, se arată în mesajul de condoleanţe al premierului.

UPDATE 17.00: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe în urma decesului Reginei Ana. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a primit cu profundă durere și tristețe vestea morţii Majestății Sale Regina Ana a României.

„Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de înțelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală. De-a lungul onorabilei sale vieți, Ana a României a fost expresia celor mai distinse valori de decenţă, devotament şi dragoste faţă de Țara al cărei nume l-a purtat. Regina Ana a fost alături de Majestatea Sa Regele pe toată perioada amarului exil și a militat alături de Mihai I pentru propășirea României. Turneele și misiunile diplomatice pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană stau mărturie în acest sens. Doresc să transmit, în aceste clipe dificile, compasiunea şi solidaritatea mea Majestății Sale Regelui Mihai și întregii Familii Regale”, este mesajul președintelui Klaus Iohannis. Totodată, potrivit sursei citate, președintele  i-a transmis astăzi Majestății Sale Regelui Mihai o scrisoare de condoleanțe.

UPDATE 16.40: Cu toate că a fost catolică, Regina Ana va fi înmormântată în Catedrala Ortodoxă de la Curtea de Argeș, cu acceptul Bisericii Ortodoxe Române.

UPDATE 16.30: Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a transmis un mesaj de condoleanțe: „Astăzi este o zi tristă pentru poporul român. Majestatea Sa Regina Ana a plecat dintre noi, lăsând în urmă dragostea și prețuirea întregii națiuni. În aceste momente grele, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia regală”.

UPDATE 16.25: Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a anunțat că înmormântarea va avea loc cel mai probabil pe 13 august. „Înclin să cred că Regele nu va fi prezent la înmormântare”, a mai afirmat acesta, la Digi24. Totodată, avocatul Casei Regale a mai afirmat că, având în vedere starea foarte proastă de sănătate, ”aproape de comă”, a reginei, decesul acesteia era un eveniment de aşteptat.

UPDATE ora 16:15. Regina Ana a murit. Vor fi funeralii de stat, cu siciriu acoperit de tricolor și salve de tun. Trupul Reginei Maria va ajunge joi în România. Casa Regală a decretat 40 de zile de doliu.

Începând de mâine, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Condoleanțele pot fi transmise online la adresa https://www.familiaregala.ro/mesaje/ .

Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale”, au scris cei de la Casa Regală.

Regina Ana a murit. Anunțul Casei Regale

”Majestatea Sa Regina Ana a României a trecut în neființă. Ea este cea a cărei căldură și atenție, arătate față de mine în 1993, cu prilejul unei vizite la o expoziție unde expunea și tatăl meu, la Galeria Catacombă (actualul Muzeul al Colecțiilor-Calea Vicatoriei), m-au făcut să decid ca misiune de viață să lucrez pentru Familia Regală și, ulterior, să aleg Dreptul în acest scop. Mulți ani mai târziu, în 2011, ajungând la biroul sau din Aubonne, am găsit o fotografie cu noi doi înrămată și semnată… Sunt profund întristat de această pierdere, și îmi sunt vii în memorie momentele petrecute în România alături de Majestatea Sa, dar și în Elveția, unde îmi aduc aminte că, găsind în arhivă o imagine cu doi tineri în poziție „en-garde” la scrima, am întrebat-o cine erau, deschizând astfel o povestire despre copilărie, școală și despre colegul sau de scrima. Mă bucur de aceste momente și de faptul că am putut să-i aduc un prinos de recunoștință, ajutând la publicarea celor două timbre (2014 și 2015) românești care o portretizează sub titlul corect. Majestatea Să îmi va rămâne în suflet mereu că simbol al misiunii mele în viață. Odihnească-se în Pace!”, a scris Ioan Luca Vlad, consilier privat onorific al Familiei Regale a României.

Anunt mortuar (R) Internet

Conform cu tradiția Funeraliilor Regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Ultimele Funeralii Regale din țara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorința Majestății Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiția înaintașelor Majestății Sale.

Regina Ana a murit. Soția Regelui Mihai, avea 92 de ani. S-a născut pe 18 septembrie 1923, la Paris, în familia prințului Rene de Bourbon-Parma și a soției sale, prințesa Margareta a Danemarcei. L-a cunoscut pe Mihai I, regele României, la finalul anului 1947, iar cei doi s-au căsătorit la Atena pe 10 iunie 1948, la jumătate de an după abdicarea forțată a regelui României.

 

Regina Ana a murit. Portretul Reginei Ana

Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris și a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei. A copilărit în Franța, dar în 1939, după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, și-a urmat familia în Spania și, ulterior, în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul și istoria i le-a hărăzit, transmite Agerpres.  A participat la operațiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania. A ajuns mai apoi la gradul de caporal, iar la sfârșitul războiului a fost avansată în gradul de locotenent și a primit ”Crucea de Război” a Franței.

L-a cunoscut pe regele Mihai I al României la Londra, în noiembrie 1947. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, în Atena, la Palatul Regal, la ceremonie participând întreaga Casă Regală a Greciei și membrii ai familiilor Hesse și Hanovra. Căsătoria a fost oficiată de Mitropolitul primat al Bisericii Elene, Înalt Preasfințitul Damaskinos, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii.

După nuntă, a început exilul regelui Mihai și al soției sale. Au locuit, până la sfârșitul anului 1948, la Vila Sparta, locuința reginei-mamă Elena. Majestățile Lor s-au mutat la Lausanne, în 1949, iar, mai târziu, în Anglia, unde au locuit până în 1956, când s-au întors în Elveția. S-au stabilit la Versoix, unde au locuit peste patruzeci și cinci de ani. În 2004, s-au mutat la Aubonne.

Regele Mihai și regina Ana au cinci fiice, Altețele Lor Regale principesa moștenitoare Margareta (n. 1949), principesa Elena (n. 1950), principesa Irina (n. 1953), principesa Sofia (n. 1957) și principesa Maria (n. 1964).

La 10 iunie 2008, regina Ana și regele Mihai au sărbătorit ”Nunta de diamant”, după 60 de ani de căsnicie. La 10 iunie 2013, Majestățile Lor au sărbătorit 65 de ani de căsătorie, devenind, astfel, primii din întreaga istorie a regilor României care au sărbătorit vreodată ”Nunta de Safir”.

„Am vorbit cu Laur și, gata!”. Noi declarații făcute de Anamaria Prodan, după ce s-a spus că divorțează
PARTENERI - GSP.RO
„Am vorbit cu Laur și, gata!”. Noi declarații făcute de Anamaria Prodan, după ce s-a spus că divorțează
Prezentatorul Antena 3 și-a BĂTUT crunt partenera de viață. S-a aflat abia acum ce i-a făcut
Playtech.ro
Prezentatorul Antena 3 și-a BĂTUT crunt partenera de viață. S-a aflat abia acum ce i-a făcut
Daniel și David, frățiorii uciși în Italia, au fost înmormântați. Strigătul disperat al mamei lângă sicriele albe ale micuților
Observatornews.ro
Daniel și David, frățiorii uciși în Italia, au fost înmormântați. Strigătul disperat al mamei lângă sicriele albe ale micuților
Horoscop 21 iunie 2021. Racii ar fi bine să caute mereu, intenționat, ceva bun în orice om și orice situație
HOROSCOP
Horoscop 21 iunie 2021. Racii ar fi bine să caute mereu, intenționat, ceva bun în orice om și orice situație
O tânără avocată din Iași a murit după ce s-a aruncat dezbrăcată pe geam de la etajul 6. Ce a făcut înainte
Știrileprotv.ro
O tânără avocată din Iași a murit după ce s-a aruncat dezbrăcată pe geam de la etajul 6. Ce a făcut înainte
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)