Ionel Traian a lucrat o viață întreagă în sistemul de învățământ, dar, după ce s-a pensionat, și-a dedicat timpul marii sale pasiuni – sculptura, informează Pandurul. Cu mult talent și pricepere, bărbatul, în vârstă de 67 de ani, a reprodus în miniatură sute obiective turistice, celebre în toată lumea.
Ce s-a întâmplat azi la mormântul Mădălinei Manole, la 7 ani de la moartea artistei. Avem imaginile
„Realizez miniaturi ale obiectivelor turistice. Atracția o reprezintă operele lui Brâncuși pe care le-am realizat în miniatură. Am realizat carul țărănesc, poarta țărănească sau căsuțele. Cam tot ce se găsește la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara. Am și Casa Muzeu a lui Constantin Brâncuși. Timpul pe care îl aloc este extraordinar de mult. Îți mai trebuie îndemânare, imaginație și calități pe care nu le are fiecine”, a mărturisit Ionel Traian, fost profesor de educație fizică.
De sport, la sculpturi pentru muzeul în miniatură din Gorj
Dascălul pensionat spune că prima sa lucrare a fost Mânăstirea Notre-Dame, de la Paris. A fost atât de impresionat de monumentul impunător încât a ținut neapărat să realizeze unul…în miniatură. I-a luat aproape două luni ca să termine sculptura din lemn.
Cel mai mult se mândrește cu replicile în miniatură ale operelor lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit.
„Mă ocup de acest lucru de foarte mult timp. Cred că de peste 20 de ani realizez lucrări în miniatură. Nu am făcut nicio școală specială. Îmi plăcea să cioplesc lemnul de mic și să-l modelez. Încet, încet, am ajuns la perfecțiune. Am avut expoziții în Franța, Germania, Turcia, în foarte multe instituții de cultură. Operele lui Brâncuși au fost recunoscute de toată lumea care venea să vadă expoziția”, a mai declarat meșterul Ionel Traian.
În colecția sa mai sunt Mânăstirile din Polovragi, Tismana, Lainici sau Prislop. Ionel Traian a organizat expoziții în mai multe țări, iar operele sale au fost admirate de mii de oameni.
sursă foto: Pandurul
A născut 5 copii, dar arată impecabil! Cum se menține în formă Anca Serea: „După o masă, mănânc…”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro